Επιτάχυνση του σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων αποφάσισε η διυπουργική

Εκτελεστική γραμματεία, που θα απαρτίζεται είτε από γενικούς γραμματείς είτε από υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων, αναλαμβάνει την επιτάχυνση του νέου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Σταύρο Καλογιάννη.

Τα κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν ωστόσο να διευκρινίσουν εάν θα αλλάξει κάτι με την χωροθέτηση της Αττικής, καθώς έχουν εκφραστεί αντιδράσεις από τις περιοχές του Γραμματικού και της Κερατέας.

Ανέφεραν ωστόσο ότι ο φάκελος του διαγωνισμού για την Αττική αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων Αττικής, ενώ ο διαγωνισμός ενδέχεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει τους ΟΤΑ για άμεσο κλείσιμο των χωματερών και χωροθέτηση νέων χώρων διαχείρισης απόβλητων μέχρι το 2015, ούτως ώστε η χώρα να μην απειληθεί με πρόστιμα. Τόνισε δε ότι εάν οι Δήμοι δε συμμορφωθούν στο αίτημα κλεισίματος των χωματερών, τότε το πρόστιμο θα βαρύνει και τους δημότες.

Όπως τονίστηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς, στο νέο εθνικό σχεδιασμό σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος που καταλήγει στους χώρους διάθεσης.

Τέλος
, στην τελική ευθεία μπαίνουν τα έργα για την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων σε νομούς της Πελοποννήσου και στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα στο μήνα θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο νομό Αχαϊας, με δυναμικότητα 150.000 τόνους το χρόνο.

Παράλληλα, στη δεύτερη φάση της αναγκαίας διαδικασίας προχωρά η κατασκευή τριών μονάδων διαχείρισης στις Σέρρες, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία.

Τα έργα θα υλοποιηθούν με τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Στους σχετικούς διαγωνισμούς έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πέντε επιχειρηματικά σχήματα.
Πηγή: skai.gr