Κλείσιμο

Καστοριά: Μία κατεργάρα... αρκούδα προκαλεί προβλήματα

Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Νομού Καστοριάς εχει προκαλέσει αρκούδα η οποία εχει προσεγγίσει οικισμό και προκαλεί ζημίες στο κτηνοτροφικό κεφαλαίο στην περιοχή μεταξύ Δισπηλιού και Μακεδνών. Η αρκούδα φέρει κολάρο ραδιοπαρακολούθησης και οι κινήσεις της παρακολουθούνται απο την οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», η οποία υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE στην περιοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αρκούδα διέσχισε τη λίμνη προκείμενου να φθάσει σε κτηνοτροφική μονάδα, όπου και έφαγε ένα πρόβατο. Η επιστημονική ομάδα της «ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ», εχει τοποθετήσει ειδικές παγίδες προκείμενου να αισθητοποιήσει το ζώο και να το απομακρύνει απο το σημείο καθώς οι κάτοικοι δηλώνουν ότι θα το θανατώσουν.

Ήδη παρασχέθηκε ηλεκτροφόρος περίφραξη στο κτηνοτρόφο που υπέστη τη ζημιά ώστε να μην επαναληφθεί επίθεση στα ζώα του, ενω μέσω του ΕΛΓΑ προβλέπεται 100% αποζημίωση για τη ζημία.

Αυτή την εποχή, οι αρκούδες εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα για την αναζήτηση τροφής, κι έτσι εξηγείται η προσέγγιση στον οικισμό.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ συνιστά να μην καλλιεργείται πανικός και διαβεβαιώνει πως, αφενός δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των κατοίκων, και αφετέρου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ώστε το συμβάν να μην επαναληφθεί στο μέλλον.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου