Κλείσιμο

Πέντε χρόνια ο ΣΚΑΪ στον Κηφισό. Τι καταφέραμε

Στα 5 χρόνια που γίνεται η εκστρατεία του ΣΚΑΪ για την προστασία του Κηφισού έχουν προβληθεί όλα τα θέματα που αφορούν τον ποταμό έχουμε καταφέρει να εντάξουμε τον Κηφισό στην ατζέντα των περιβαλλοντικών θεμάτων για όλη την Αττική.

Από το 2007 έως και σήμερα.

1. Καθαρίσαμε από την Άλφα ζώνη προστασίας του Κηφισού σε συνεργασία με την εταιρεία Κέρχερ περισσότερους από 650 τόνους με μπάζα και σκουπίδια.

2. Αναδείξαμε ένα περιβαλλοντικό μονοπάτι μήκους 2,5 χιλιομέτρων από την Κηφισιά έως τη Μεταμόρφωση.

3. Διαμορφώσαμε ένα περιβαλλοντικό πάρκο κάτω από τη γέφυρα Καλυφτάκη στον Κηφισό με δέντρα και αρκετό πράσινο. Το περιβαλλοντικό πάρκο που διαμορφώθηκε λειτουργεί πλέον ως «ασπίδα» σε όσους πετούσαν όλα αυτά τα χρόνια μπάζα και σκουπίδια.

4. Παραδόθηκε έτοιμη αρχιτεκτονική μελέτη για την διαχείριση και την ανάπλαση περιοχών στον Κηφισό ποταμό. Η μελέτη αφορά το ανοιχτό τμήμα του ποταμού από τη Νέα Φιλαδέλφεια έως το Κρυονέρι.

5. Συνεργάστηκαν 12 επιστημονικές ομάδες από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Πειραιά σε συνεργασία με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και μελετητικά γραφεία για την ανάπλαση και διαχείριση του Κηφισού.

6. Περιορίστηκε σημαντικά η ρύπανση του Κηφισού. Ενώ το 2007 εντοπίσαμε ρύπανση με βαρέα μέταλλα ακόμα και στο βόρειο τμήμα του ποταμού στο Κρυονέρι, από το 2010 και μετά η ρύπανση σε υψηλές συγκεντρώσεις εμφανίζεται από τη Μεταμόρφωση και νοτιότερα.

7. Η περιφέρεια Αττικής μαζί το υπουργείο Περιβάλλοντος έβαλε στον προγραμματισμό τη μελέτη για την οριοθέτηση του ποταμού Κηφισού.

8. Ξεκίνησε το 2010 μελέτη από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και βρέθηκαν είδη ψαριών στον Κηφισό.

9. Μπήκε στην ατζέντα των συζητήσεων η δημιουργία του περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή Αδάμες στην Κηφισιά. Στον Κηφισό έχουν παρατηρηθεί αρκετά είδη της ελληνικής πανίδας και περισσότερα από 90 είδη πουλιών.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου