Greenpeace: Γιατί ο λιγνίτης είναι ακριβό καύσιμο

Το κρυφό κόστος του λιγνίτη σε νούμερα αποκαλύπτει έκθεση της Greenpeace που στηρίχθηκε σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση, εξαιτίας της καύσης του άνθρακα και της διασποράς επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μόνο για το έτος 2009 καταγράφηκαν 534 πρόωροι θάνατοι, 244 περιστατικά χρόνιας βρογχίτιδας που ισοδυναμούν με 553.000 χαμένες εργατοημέρες και συνολικό κόστος για την εθνική οικονομία από 2,3 - 3,9 δισ ευρώ. Πιο επικίνδυνη εμφανίζεται η λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης που προκαλεί 305 θανάτους το έτος αφού εκπέμπει 5590 τόνους μικροσωματιδίων. Το οικονομικό κόστος για νοσήλια και χαμένες εργατοώρες υπολογίζεται σε 1.6 δισ. ευρώ.

Έπονται σε επικινδυνότητα οι μονάδες της Πτολεμαίδας κυρίως εκείνη του Αγίου Δημητρίου, με 100 θανάτους ο χρόνο. Η Greenpeace όμως υπολόγισε το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος και για τις τρεις σχεδιαζόμενες λιγνιτικές μονάδες. Έτσι εκτιμάται ότι η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα παράγει 633 τόνους μικροσωματιδίων και θα προκαλεί περίπου 30 θανάτους ετησίως με ετήσιο κόστος 275 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω της δημοσιοποίησης των στοιχείων η Greenpeace ζητά την ανάκληση των σχεδίων για νέες λιγνιτικές μονάδες και την αντικατάστασή τους από ΑΠΕ.
Πηγή: skai.gr