Βραζιλία: «Πράσινο» στην αποψίλωση του Αμαζονίου

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε σχέδιο νόμου το οποίο, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανοίγει τον δρόμο για την εντατικοποίηση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου.

Με το νέο δασικό νόμο, αν τελικά εφαρμοστεί, θα εξαιρούνται οι καλλιεργητές γης από την καταβολή προστίμων για παράνομη αποψίλωση που διενεργήθηκε πριν από το 2008 με την προϋπόθεση να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των τροπικών δασών που καταστράφηκαν.

Επιπλέον, οι κάτοχοι μικρών κομματιών γης -μέχρι 400 εκτάρια- δεν θα καλούνται πλέον να αποκαταστήσουν τις περιοχές που αποψιλώθηκαν παράνομα.

Με το νόμο μειώνονται επίσης από 30 σε 15 μέτρα πλάτος οι εκτάσεις με βλάστηση που πρέπει να προστατεύονται στις όχθες των ποταμών, στενότερων από δέκα μέτρα -ένα μέτρο που όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές αυξάνει τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές, όπως τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων ζήτησαν από την πρόεδρο της Βραζιλίας να ασκήσει βέτο στο νόμο. Ο νέος δασικός νόμος, σύμφωνα μεανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Ντέρμπαν».

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr