Κλείσιμο

Χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας για το κλίμα

Δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αρκετές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα του WWF.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση μόλις εννέα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν βελτιώσει τις κλιματικές τους επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τις πολιτικές τους για το κλίμα και την ενέργεια.

Η Ελλάδα και φέτος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. 
Με βάση τους ερευνητές, η μονοσήμαντη στόχευση της κυβέρνησης στον περιορισμό του ελλείμματος συντελεί στην αγνόηση του περιβάλλοντος, δηλαδή του τρίτου αναπόσπαστου πυλώνα της ανάπτυξης. Η αβεβαιότητα και η προχειρότητα που χαρακτηρίζουν το σχεδιασμό πράσινων δράσεων εντείνει την απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας προς μια ουσιαστική, δίκαιη και ανταγωνιστική πράσινη ανάπτυξη.

Τα πρόσφατα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών έως το 2050 παραμένουν ακόμα στα λόγια και δεν συνοδεύονται από πράξεις.

Στα θετικά πιστώνονται οι αποφάσεις Γερμανίας και Ιταλίας να απομακρυνθούν από την πυρηνική ενέργεια, όπως και οι κινήσεις της Δανίας για μακροχρόνια ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου