Ανακύκλωση και κομποστοποίηση η λύση για τα σκουπίδια στην Αττική

Την αναβολή των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική με τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο περιβάλλοντος και την περιφέρεια ζητούν ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Επισημαίνουν ότι η οικονομικότερη λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι η ανακύκλωση σε συνδυασμό με κομποστοποίηση. Όπως λένε, η κατασκευή εργοστασίων θα οδηγήσει σε σπατάλη οικονομικών πόρων που τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα αυτή την περίοδο. 

Θεωρούν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση δεν εξετάσθηκε καν σαν σενάριο εφαρμογής από τους εμπλεκόμενους φορείς όπως είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και η Περιφέρεια.

Αντίθετα, διερεύνησαν μόνο επιλεγμένες τεχνολογικές δυνατότητες, που εμπεριέχουν και την θερμική επεξεργασία και που είναι φυσικά οι πιο ακριβές, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα.

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έληξε η προθεσμία που είχαν επιχειρήσεις, ιδιώτες και φορείς για να καταθέσουν οικονομική πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Κατατέθηκαν προτάσεις για την κατασκευή εργοστασίων βιοξήρανσης ακόμα και καύσης των σκουπιδιών.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου