Κλείσιμο

Πάρκο Ριζάρη. Αυτό το πάρκο σε ποιον ανήκει;

Το Πάρκο Ριζάρη, με τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα χώρο πρασίνου και στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας, δίπλα σε μουσεία και μεγάλα ξενοδοχεία, σήμερα δεν έχει δικαιούχο!

Από τον Νοέμβριο του 2010 το πάρκο Ριζάρη δεν έχει κάποιο φορέα προστασίας. Ένα πάρκο που στην αρχή ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και στη συνέχεια έγινε παραχώρηση στο παλιό ΥΠΕΧΩΔΕ. Από το παλιό ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά με το Υπουργείο Περιβάλλοντος έγινε παραχώρηση προς την εταιρεία Polis Park A.E που ανήκει ο υπόγειος σταθμός στάθμευσης των οχημάτων, να έχει και την ευθύνη της συντήρησης του πάρκου.

Όμως η σύμβαση παραχώρησης του πάρκου έληξε στο τέλος του φθινοπώρου του 2010, η σύμβαση δεν έχει ανανεωθεί και από τότε δεν υπάρχει φορέας που να ασχολείται με αυτό.

Καθαρισμό του πάρκου είχαν κάνει τον Φεβρουάριο του 2011 μέλη των Ατενίστας. Μόνο σε μια ημέρα είχαν μαζέψει περισσότερες από 60 σακούλες γεμάτες με ξερά χόρτα και κλαδιά και φύτευσαν 20 μεγάλα δέντρα.

Για την ανάπλαση του πάρκου συνεργάστηκαν παλαιότερα ο δήμος Αθηναίων με το Ίδρυμα Πατέρα όμως για το τμήμα του πάρκου που βρίσκεται αριστερά από την οδό Ριζάρη.

Φυτεύτηκαν συνολικά 98 δέντρα, 406 θάμνοι και 9.000 τετραγωνικά μέτρα ήταν καλυμμένα με χλοοτάπητα.

Σήμερα μεγάλο τμήμα του πάρκου παρουσιάζει έντονα σημάδια υποβάθμισης. Τα περισσότερα δέντρα έχουν ξεραθεί, συντήρηση δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να ξερά χόρτα να έχουν πάρει τη θέση τους εκεί που κάποτε ήταν τα δέντρα, τα λουλούδια και το γκαζόν.

Σε μια μελέτη που είχε κάνει παλαιότερα ο δήμος Αθηναίων, το πάρκο Ριζάρη προκειμένου να συντηρηθεί χρειάζεται δύο άτομα σε καθημερινή βάση και πολύ νερό.

Υπολογίζεται ότι μόνο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο απαιτούνται 45 κυβικά μέτρα νερό την ημέρα, δηλαδή περίπου 5 κυβικά ανά στρέμμα.
Το πάρκο Ριζάρη αποτελεί κληροδότημα από το 1844 του ευεργέτη και μέλους της Φιλικής Εταιρείας Γεωργίου Pιζάρη. Το 1975 κατασκευάστηκε εκεί το Πολεμικό Μουσείο.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου