Στο "μηδέν" η ανακύκλωση για τα μπάζα

Μέσα στην Άλφα ζώνη προστασίας του Υμηττού, και μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από την λεωφόρο Βάρης Κορωπίου, δημιουργείται μια νέα χωματερή με μπάζα και παλιά λάστιχα. Πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη χωματερή και μάλιστα πολύ κοντά στο λατομείο Ζωίτσα που υπάρχει άδεια για τη διαχείριση των οικοδομικών υλικών.
Σήμερα στην Αττική παράγονται 40.000 - 50.000 τόνοι με μπάζα και υλικών εκσκαφών ημερησίως. Ο μοναδικός αδειοδοτημένος χώρος απόρριψης είναι το λατομείο Ζωίτσα στο Κορωπί, στο οποίο μπάζα και χώμα χρησιμοποιούνταν για την αποκατάσταση του χώρου.
Εκτός από το Ζωίτσα, υπάρχει ένα ενεργό λατομείο της ΤΙΤΑΝ στη Μαλακάσα, το οποίο όμως δέχεται περιστασιακά την απόρριψη μπαζών και ο ΧΥΤΑ Φυλής, που δέχεται μικρή ποσότητα χώματος, για την κάλυψη των απορριμμάτων.
Ο δήμος δηλώνει άγνοια και υποστηρίζει ότι όσοι έλεγχοι και αν γίνουν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την κακή διαχείριση των οικοδομικών υλικών.
Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, από 1η Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση των οικοδομικών υλικών και των υλικών εκσκαφών.
Το 30% των μπαζών που προέρχεται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, μέχρι τα τέλη του 2012 πρέπει να ανακυκλώνεται και να μην πετιέται σε ανενεργά λατομεία- κάτι που σήμερα είναι νόμιμο- είτε παράνομα στα δάση και τα ρέματα.

Το 2015 θα πρέπει να ανακυκλώνεται 50% των υλικών, ενώ μέχρι το 2020 το 70%. Οι μακρόπνοες προβλέψεις περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.

Σύμφωνα με μελέτη του ΥΠΕΚΑ, 6,5 εκατ. τόνοι υλικών εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο σε χωματερές, λατομεία και ρέματα και έτσι χάνονται πολύτιμες και μερικές φορές δυσεύρετες πρώτες ύλες.
Όμως έως σήμερα δεν έχει αδειοδοτηθεί κανένα από τα 30-32 «συστήματα» που έχουν υποβάλει αίτηση στον Εθνικό Οργανισμό Διαχείρισης Συσκευασιών και Aλλων Προϊόντων.
Eνα από τα βασικά ζητήματα της ανακύκλωσης είναι η εξεύρεση και η αδειοδότηση χώρων. Το σωματείο των χωματουργών έχει ιδρύσει ένα σύστημα ανακύκλωσης και έχει ζητήσει να το τοποθετήσει στο ανενεργό λατομείο Μουσαμά.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου