Παρέμβαση εισαγγελέα για το αυθαίρετο νεκροταφείο στη Γλυφάδα

Προκαταρκτική εξέταση για το αυθαίρετο νεκροταφείο στη Γλυφάδα διέταξε η προϊστάμενη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου. Η κ. Ράικου ζητά να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της κατάληψης δημόσιου κτήματος και της εκχέρσωσης δασικής έκτασης.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ δικηγόρος Αγγελική Καλλία. ανέφερε ότι η δημοτική αρχή Γλυφάδας παραβιάζει το Σύνταγμα και σωρεία εθνικών και κοινοτικών διατάξεων. Όπως εξήγησε, "το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη χωροθέτηση κοιμητηρίου σε αναδασωτέα έκταση". Περαιτέρω υπάρχουν πέντε διατάξεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις για τη δόμηση νεκροταφείου και μία Υπουργική Απόφαση του ‘90 που εναρμονίζει την εθνική με την κοινοτική νομοθεσία, με την οποία απαιτούνται οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες για νεκροταφείο.

Παράλληλα, παραβιάζονται οι κοινοτικές οδηγίες για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τα δίκτυα Natura.

Η κα. Καλλία ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τέτοιες περιπτώσεις. «Ο δήμαρχος πρέπει να έφτασε σε πολύ δύσκολη θέση για να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά λύση δεν είναι η παρανομία» διευκρίνισε.

Το αυθαίρετο νεκροταφείο θα δώσει τέλος στην... καταπάτηση της συγκεκριμένης αναδασωτέας περιοχής του Υμηττού ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης, μιλώντας νωρίτερα την Τετάρτη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, στο χώρο του κοιμητηρίου υπάρχει ήδη ένα κτίριο από καταπάτηση. «Θα δώσουμε τέλος στην καταπάτηση του περιβάλλοντος με το νεκροταφείο και ενίσχυση της βλάστησης» είπε, ενώ επικαλέστηκε και την υποστήριξη της οικείας μητρόπολης στο θέμα.

Ο κ. Κόκκορης υποστήριξε ότι η πράξη του Δήμου να ξεκινήσει εργασίες για νεκροταφείο την Παρασκευή σε αναδασωτέα έκταση στην Α’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού αποτέλεσε πράξη αγωνίας και απόγνωσης, ενώ αναγνώρισε ότι δεν είχε ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο.

«Επί 30 χρόνια όλες οι προτάσεις μας για νεκροταφείο έπεφταν στο κενό (....).Το θέμα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια λυθεί είναι πράξη αγωνίας κραυγή απόγνωσης» δήλωσε. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το υπάρχον νεκροταφείο έχει κορεστεί και δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Δήμου.

Σημειώνεται ότι για την εξέταση του ζητήματος την Τετάρτη πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Γλυφάδας. 

Αναμένεται η παρέμβαση του αρμόδιου δασαρχείου και του πορίσματος της εισαγγελικής έρευνας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κατεδάφισης του αυθαίρετου νεκροταφείου. 
Πηγή: skai.gr