Η ρύπανση για τον Κηφισό στον Άγιο Στέφανο

Πολλοί κάτοικοι που ζουν στον Άγιο Στέφανο, στην Κηφισιά, στη Μεταμόρφωση και στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχουν παρατηρήσει ορισμένους να πετούν παράνομα και ανεξέλεγκτα υγρά και στερεά απόβλητα στον Κηφισό.

Ο φορέας διαχείρισης, οι δήμοι και οι ελεγκτές περιβάλλοντος δεν έχουν κάνει κάτι και οι περισσότεροι συνεχίζουν να παρανομούν.

Το πρόβλημα με τα βιομηχανικά απόβλητα στο Κηφισό παραμένει άλυτο, παρά την ύπαρξη του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του και τις εξαγγελίες για κατεδάφιση αυθαιρέτων που βρίσκονται στις όχθες του.

Από τον ακροατή μας Δ. Δημηρούτη λάβαμε e-mail και αρκετές φωτογραφίες από διάφορες γειτονιές στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου με ρύπανση σε ρέματα του Κηφισού. Ο ίδιος ενόχλησε τη δημοτική αστυνομία αλλά από το δήμο υπήρχε αδιαφορία. Την ίδια απάντηση λάβαμε και από τη δημοτική αρχή αφού δεν υπάρχουν αρμοδιότητες για σύλληψη των δραστών. Θα μπορούσε όμως ο δήμος Διονύσου όπως ονομάζεται τώρα, να αναλάβει τον καθαρισμό των ρεμάτων όπως κάναμε και με την εταιρεία Κέρχερ.

Το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ το Μάιο του 2008 επέβαλε πρόστιμα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ σε 25 βιομηχανίες που βρίσκονται στη περιοχή, αλλά οι περιβαλλοντικές παραβάσεις δεν σταμάτησαν.

Μεγάλο τμήμα του Κηφισού έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις όπως εκχερσώσεις, πυρκαγιές, μπαζώματα, καταπατήσεις, οικοδόμηση, απόβλητα, επεμβάσεις από μεγάλα τεχνικά έργα. Ο Κηφισός και οι παραπόταμοί του στις περιοχές Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Αχαρνές κ.λπ., έχουν μετατραπεί σε οχετό τοξικών και χημικών αποβλήτων. Από το 1937 γενικεύεται η ιδέα της κάλυψης των ρευμάτων για κυκλοφοριακούς λόγους, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από την περίοδο της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ασταμάτητα.

Μόλις τον τελευταίο καιρό άρχισε να συνειδητοποιείται ότι η κάλυψη του Κηφισού είναι λάθος. Το τεράστιο αυτό έργο αλλάζει το τοπίο του Λεκανοπεδίου και σε 30-50 χρόνια θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο. Αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι όταν παραβιάζονται τα φυσικά όρια, οι περιβαλλοντικές κρίσεις που προκύπτουν είναι ασύλληπτες και καμία τεχνολογία δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Με τον Κηφισό παραβιάστηκε ένα τέτοιο όριο. Το πρόβλημα δεν είναι τα απίστευτα τεχνικά λάθη στη διευθέτηση της κοίτης, αλλά η ίδια η κάλυψη και η λεωφόρος.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου