Κλείσιμο

Ιαπωνία: Εγγυήσεις ασφαλείας σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που έκλεισαν για συντήρηση στη νότια Ιαπωνία δεν θα επιτραπεί να ξαναρχίσουν την λειτουργία τους, έως ότου αξιωματούχοι στο Τόκιο απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική ασφάλειας σε αυτούς, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνήτης του νομού Σάγκα, Γιασούσι Φουρουκάουα. Οι αντιδραστήρες αυτοί ήταν και πιο πιθανό να τεθούν και πάλι σε λειτουργία, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Ο κυβερνήτης είπε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι τα νέα μέτρα για την ασφάλεια, που η κεντρική κυβέρνηση επέβαλε στους φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών εγκαταστάσεων μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, προχωρούν αρκετά ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ηλικίας 36 ετών πυρηνικής μονάδας της Γκενκάι, που λειτουργεί στο νομό από την Kyushu Electric Power Co.

«Δεν νομίζουμε ότι πρέπει να ξαναλειτουργήσουμε τους αντιδραστήρες, εκτός και αν είμαστε πεπεισμένοι ότι η ασφάλεια είναι εγγυημένη», είπε ο Φουρουκάουα σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

Μια καθυστέρηση στην επανεκκίνηση δύο αντιδραστήρων της μονάδας Γκενκάι, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, και οι οποίοι προμηθεύουν περίπου το 15% της ισχύος της μονάδας, αυξάνει τον κίνδυνο έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι στο νότιο νησί Κιούσου, όπου βρίσκονται μεγάλες μονάδες κατασκευής αυτοκινήτων και ημιαγωγών.

Στο μεταξύ α το πρωί ο φορέας εκμετάλλευσης της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα, Tokyo Electric Power (TEPCO), ανακοίνωσε ότι υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου εντοπίστηκαν στον θυρεοειδή αδένα δύο εργαζομένων στη μονάδα αυτή.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι αυτοί οι δύο άνδρες, ηλικίας τριάντα και σαράντα ετών, είχαν εκτεθεί σε ραδιενεργή ακτινοβολία υψηλότερη από το όριο των 250 μιλισιβέρτ ετησίως, που είχε καθοριστεί από τις αρχές για όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Η TEPCO ανακοίνωσε ότι κάνει τεστ στα όργανα των εργαζομένων που ενεπλάκησαν στις επιχειρήσεις στην Φουκουσίμα Νταΐτσι (Αρ. 1) μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που κατέστρεψαν τα συστήματα ψύξης του αντιδραστήρα, προκαλώντας τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ πριν από 25 χρόνια.

Μετά από μια πρώτη εξέταση, οι δύο εργαζόμενοι υπέστησαν σε πιο λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις υπό τον έλεγχο της κυβερνητικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. «Οι θυρεοειδείς αδένες των δύο εργατών παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας (ιώδιο 131)», διευκρίνισε η TEPCO, με βάση έκθεση της οργάνωσης αυτής.
Πηγή: skai.gr