Κλείσιμο

Χωματερή αποβλήτων η Δυτική Αττική

Σε χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων μετατρέπεται η Δυτική Αττική, με τα εντονότερα προβλήματα να καταγράφονται στις περιοχές Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

Καθημερινώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εντοπίζονται νέες ποσότητες, ακόμη κι έξω από παιδικούς σταθμούς και σχολεία, ενώ η Πολιτεία, λόγω ελλείψεως πόρων, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις, για άμεση συλλογή τους. Έτσι, συχνά - πυκνά, η συγκέντρωση και μεταφορά των αποβλήτων έγκειται στην καλή διάθεση των βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή, των οποίων ζητείται η συνδρομή. Και σε αρκετές περιπτώσεις, οι εν λόγω μονάδες ανταποκρίνονται στο αίτημα της Πολιτείας να συγκεντρώσουν τα απόβλητα με δικά τους έξοδα, λειτουργώντας, ως «χορηγοί» αυτής της προσπάθειας.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμοδίων φορέων, χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων έχουν εναποτεθεί σε διάφορα σημεία της Δυτικής Αττικής, ενώ η αντιπεριφερειάρχης, Σταυρούλα Δήμου, καθημερινώς, ενημερώνει και για νέες ποσότητες, μπροστά από παιδικούς σταθμούς και σχολεία, σε λατομεία, ρέματα και απομακρυσμένες περιοχές. Δεν είναι μάλιστα, λίγες και οι περιπτώσεις όπου επικίνδυνα απόβλητα εναποτίθενται μέσα σε οικόπεδα κι εν συνεχεία καλύπτονται με μπάζα.

Την ευθύνη συγκέντρωσης των συγκεκριμένων «ορφανών» αποβλήτων, έχει η διευρυμένη περιφέρεια, που δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της αυτή, λόγω ελλείψεως πόρων. Γι΄ αυτό και ζητά την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που, επίσης, δεν διαθέτει «ρευστότητα».

Στο παρελθόν, το ΥΠΕΚΑ χρηματοδότησε προς τον σκοπό αυτό την Περιφέρεια, δεν μπορεί όμως, να το κάνει εσαεί. Κι αυτό, γιατί αρκετές Υπηρεσίες του Υπουργείου, δεν διαθέτουν πιστώσεις, για να ανταποκριθούν στο έργο τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, που πληρώνουν από την τσέπη τους, ακόμη και την γραφική ύλη ή τα οδοιπορικά και το πολυδιαφημισμένο Σώμα Κατεδαφίσεων, στο οποίο δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ.
Πηγή: Δημήτρης Λάππας