Κλείσιμο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην χτιστεί ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού

Το ενδεχόμενο να μην χτιστεί το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας, εάν η περιοχή δεν είναι ασφαλής, άφησε ανοιχτό, με δηλώσεις του, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κατασκευής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας του έργου, Αλεξάντερ Σουπερφίν.

Μιλώντας σε συνάντηση στην Άγκυρα, ο κ. Σουπερφίν υπογράμμισε ότι εφόσον υπάρξει κάποια ένδειξη ότι η περιοχή δεν είναι ασφαλής, δεν θα χτιστεί ο πυρηνικός σταθμός στη συγκεκριμένη περιοχή του Ακουγιού. «Θα το πούμε, εάν δούμε μια τέτοια ένδειξη και δεν πρόκειται να κρύψουμε κάτι από το κοινό», τόνισε ο κ. Σουπερφίν.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, εφόσον καταστεί δυνατή η έγκαιρη απόκτηση των απαιτούμενων αδειών για την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού, οι σχετικές μελέτες θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2012. Στόχος είναι να τεθεί ο θεμέλιος λίθος έως το 2015.

Το Μάιο του 2010, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας στην περιοχή του Ακουγιού, μια μικρή πόλη στα παράλια της Μεσογείου.

Το κόστος του έργου εκτιμάται στα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κρατική ρωσική εταιρεία «Rosatom», που ανέλαβε το έργο, ενδέχεται να ξεκινήσει εργασίες εντός του 2013 για την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα, από τον οποίο αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2018.

Συνολικά, βάσει των μέχρι σήμερα σχεδιασμών, η Ρωσία θα κατασκευάσει τέσσερις μονάδες, ισχύος 1.200 μεγαβάτ στην περιοχή του Ακούγιου και θα έχει τη διαχείρισή τους για μια περίοδο 60 χρόνων. Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Τουρκίας έχει δεσμευτεί για την αγορά συγκεκριμένου ποσοστού εκ της παραγόμενης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο, για μια περίοδο 15 ετών από την έναρξη της εμπορικής του χρήσης, με τιμή 12,35 σεντ/κιλοβατώρα.

Η υπόλοιπη παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται στην ανοιχτή αγορά από τη διαχειρίστρια εταιρεία.
Πηγή: skai.gr