Κλείσιμο

Κομισιόν: Πρόστιμο σε επιχειρήσεις που διανέμουν πλαστικές σακούλες

Ακόμα και την επιβολή προστίμου σε όσες επιχειρήσεις διανέμουν πλαστικές σακούλες σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο λόγος είναι ότι η πλαστική σακούλα θέλει εκατοντάδες χρόνια για να γίνει η αποσύνθεσή της στο περιβάλλον.

Κάθε χρόνο, ο μέσος πολίτης της ΕΕ καταναλώνει περίπου 500 πλαστικές σακούλες, τις περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιεί μόνο μία φορά. Το 2008 η συνολική παραγωγή πλαστικών σακουλών στην Ευρώπη έφθασε τους 3,4 εκατομ. τόνους, ποσότητα ίση με το βάρος πάνω από 2 εκατομ. επιβατικών αυτοκινήτων. Το μικρό βάρος και μέγεθος των πλαστικών σακουλών συνεπάγεται ότι αυτές συχνά δεν καλύπτονται από τη διαχείριση αποβλήτων και καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπου η τελική τους διάσπαση μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια.

Αν και ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει μέτρα για να μειώσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας, μέσω της τιμολόγησης, συμφωνιών με το λιανεμπόριο και της απαγόρευσης ορισμένων τύπων σακούλας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα σε ενωσιακό επίπεδο. Τον Μάρτιο του 2011, οι υπουργοί Περιβάλλοντος των χωρών της ΕΕ συζήτησαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας και από τον προβληματισμό τους διαφαίνεται ότι χρειάζεται αποτελεσματική ενωσιακή δράση.
Πηγή: skai.gr