«Πράσινο φως» για συμφωνία Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας για Πρέσπες

Το «πράσινο φως» έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Σκοπίων και Αλβανίας για την προστασία των Πρεσπών και τώρα η πρώτη διασυνοριακή συμφωνία προστασίας οικοτόπου στα Βαλκάνια παίρνει τον δρόμο της για την Ευρωβουλή.

Η σχετική έκθεση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των Πρεσπών καθώς η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή η διακρατική συμφωνία για τις Πρέσπες.

Ενώ μέχρι πριν από δύο δεκαετίες, οι σχέσεις των τριών χωρών περιορίζονταν σε αντεγκλήσεις για τις μειονότητες και τους λαθρομετανάστες, σήμερα, βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη δημιουργία ενός κοινού πάρκου στις Πρέσπες, μια κίνηση συμβολική αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο, που δείχνει ένα άλλο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού.

Η σπάνια βιοποικιλότητα της Πρέσπας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η είναι από τις λίγες περιοχές που προστατεύονται από τόσους πολλούς εθνικούς, ευρωπαϊκούς, διεθνείς νόμους και συμβάσεις. Στη λεκάνη των Πρεσπών υπάρχουν 4 εθνικά πάρκα και αρκετές περιοχές που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες, όπως τη Σύμβαση Ραμσάρ. Διοικητικά, η Μικρή Πρέσπα ανήκει στην Ελλάδα, εκτός από ένα μικρό τμήμα στα νοτιοανατολικά που ανήκει στην Αλβανία, ενώ η Μεγάλη Πρέσπα ανήκει και στις τρεις χώρες, με την ΠΓΔΜ να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της.
Πηγή: skai.gr