Κλείσιμο

Είκοσι πέντε χρόνια στη σκιά του Τσερνομπίλ

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται την Τρίτη από την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία. Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπίλ έγινε πιο επίκαιρο μετά τα γεγονότα της Φουκουσίμα.

Η Μόσχα πρόκειται να υποβάλει πρόταση - σχέδιο για να αυξηθούν διεθνώς τα επίπεδα ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων στη σύνοδο κορυφής της «ομάδας των Οκτώ», το Μάιο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πυρηνική καταστροφή.

Το "βασικό μάθημα" που πρέπει να πάρουμε από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία είναι ότι πρέπει "να λέμε την αλήθεια", σχολίασε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, παραμονή της 25ης επετείου.

"Το βασικό μάθημα είναι η ανάγκη να λέμε την αλήθεια στους ανθρώπους, επειδή ο κόσμος είναι εξαιρετικά εύθραυστος και είμαστε απολύτως αλληλοεξαρτώμενοι, και οποιαδήποτε προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας ή να μην ειπωθούν όλα (...) καταλήγει σε τραγωδία", δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε τελετή που έγινε στο Κρεμλίνο.

Στις 26 Απριλίου 1986 ο αντιδραστήρας νούμερο 4 στο Τσερνομπίλ, εξερράγη. Μετά το δυστύχημα οι σοβιετικές αρχές επέβαλαν την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους στην Ουκρανία, τη Δυτική Ρωσία και την Λευκορωσία, ενώ σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει μία «νεκρή ζώνη» 30 χιλιομέτρων γύρο από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Για το σβήσιμο της φωτιάς και τον καθαρισμό της ζώνης που είχε μολυνθεί από ραδιενέργεια, η ΕΣΣΔ απέστειλε σε περίοδο τεσσάρων ετών περίπου 600.000 ανθρώπους που μετείχαν στις επιχειρήσεις καθαρισμού. Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί εκτέθηκαν σε ισχυρές δόσεις ραδιενέργειας έχοντας ελάχιστη προστασία.

Κανένας αξιόπιστος απολογισμός του δυστυχήματος αυτού δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.
Εξάλλου, οι σοβιετικές Αρχές προσπάθησαν μέχρι τέλους να αποκρύψουν και στη συνέχεια να υποβαθμίσουν το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συγκάλεσε την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο μία σύνοδο με θέμα την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Στόχος, ήταν να συγκεντρωθούν δωρεές, ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανέγερση ενός νέου προστατευτικού κελύφους από τσιμέντο γύρω από τα ερείπια του πυρηνικού σταθμού. Τελικά συγκεντρώθηκαν 550 εκατ. ευρώ.

«Δίδυμο του Τσερνόμπιλ το δυστύχημα της Φουκουσίμα» δηλώνει στο μεταξύ ένας από τους επιζώντες του Τσερνομπίλ.
Πηγή: skai.gr