Ιαπωνία: Ανεβαίνει το επίπεδο πυρηνικού συναγερμού

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ιαπωνία, καθώς ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφθασε σε επίπεδο 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα «δεν είναι πλέον αδιαπέραστο».

Μάλιστα, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN) Λουίς Ετσαβαρί δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι «ειλικρινά κακή».

"Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει εκεί μια θετική εξέλιξη, όμως η κατάσταση είναι ειλικρινά κακή», δήλωσε ο Ετσαβαρί μιλώντας στο ισπανικό ραδιόφωνο.

«Οι τελευταίες ειδήσεις από τον αντιδραστήρα 2 δείχνουν ότι υπήρξαν προβλήματα που δεν γνωρίζουμε καλά και που μπορεί να προκάλεσαν ρωγμές απ' όπου η ραδιενέργεια μπορεί να διαφεύγει», δήλωσε ο ισπανός αξιωματούχος.

«Στο Τόκιο επισημάναμε ραδιενέργεια», όμως «σε πολύ χαμηλά επίπεδα» τα οποία «απέχουν πάρα πολύ από το να έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι η τάση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πηγή ραδιενέργειας η οποία δεν παραμένει περιορισμένη και εξέρχεται», δήλωσε ο διευθυντής της AEN.

Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, το επίπεδο της ραδιενέργειας μειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αφού νωρίτερα είχε φτάσει σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.

Νωρίτερα, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco ανακοίνωσε ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο.4, ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο.2 μειώθηκε μετά την έκρηξη. «Η πυρκαγιά στο τέταρτο επίπεδο του αντιδραστήρα 4 φαίνεται ότι έχει σβήσει», σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji που πρόσθεσε πως την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς είχε αναλάβει ο αμερικανικός στρατός. «Όμως την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιβεβαίωσε η ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία», προσθέτει η ίδια πηγή.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα. Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.

Ο Γιούκιο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε νωρίτερα πως πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον αντιδραστήρα 4 εξαιτίας έκρηξης που προκάλεσε η συγκέντρωση υδρογόνου. Αν και η λειτουργία του αντιδραστήρα διακόπηκε αυτομάτως αμέσως μετά τον σεισμό της Παρασκευής, «τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο αντιδραστήρας θερμάνθηκαν απελευθερώνοντας υδρογόνο με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη ανάλογη με αυτές των αντιδραστήρων Νο.1 και Νο.3», τόνισε ο Εντάνο.

Ισχυρός μετασεισμός
Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6 βαθμών σημειώθηκε νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη νομαρχία Σιζουόκα, σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Νωρίτερα, την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr