Κλείσιμο

Νέα έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Μία τρίτη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σημειώθηκε αργά τη Δευτέρα το βράδυ σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, επιτείνοντας τους φόβους για έκλυση σημαντικών ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Η έκρηξη σημειώθηκε στον αντιδραστήρα 2 τον οποίο οι τεχνικοί προσπαθούσαν να σταθεροποιήσουν μετά την έκρηξη των δύο άλλων αντιδραστήρων, ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή έχουν αυξηθεί.

Από την πλευρά του, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί προσωπικά των προσπαθειών αποκλιμάκωσης της πυρηνικής απειλής στο εργοστάσιο.

Την αποστολή ομάδας ειδικών ζήτησε επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) η Ιαπωνία μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό, δήλωνε νωρίτερα τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την υπηρεσία την αποστολή ειδικών. Συζητούμε με την Ιαπωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες», σημείωσε ο Αμάνο, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεων που έκανε στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της υπηρεσίας στη Βιέννη.

Η ΙΑΕΑ έχει προτείνει ήδη από την Παρασκευή τη βοήθειά της στην Ιαπωνία.

Ο Αμάνο προσέθεσε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν προβλήματα και πλημμύρισαν πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, αλλά σημείωσε ότι το κέλυφος των αντιδραστήρων των σταθμών αυτών παραμένει ανέπαφο και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν περιορισμένη.

«Οι ιαπωνικές αρχές εργάζονται όσο πιο σκληρά μπορούν, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στους πυρηνικούς τους σταθμούς και να εγγυηθούν την ασφάλειά τους», σημείωσε.

Παράλληλα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco) ότι μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Αν οι ράβδοι καυσίμου δεν ψυχθούν, εγκυμονείται ο κίνδυνος τήξης τους και ως εκ τούτου πρόκλησης βλάβης στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση θέλουν πάσει θυσία να αποτρέψουν οι ειδικοί της Tepco και οι αρχές. 

Μετά την είδηση για τη μεγάλη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο EPA έδωσε εντολή σε όλους τους φωτογράφους του στην περιοχή αυτή να φύγουν αμέσως, κρίνοντας σημαντικότερη όλων την ασφάλεια των εργαζομένων του.

Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 72.945 κτίρια καταστράφηκαν ή κρίθηκαν μονίμως ακατάλληλα για χρήση μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία.

Παράλληλα, η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ASN ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία θα μπορούσε να καταταχθεί ως επιπέδου 5 ή 6 στη διεθνή κλίμακα που έχει 1 ως 7 βαθμίδες, δηλαδή ήταν ανάλογο με το πυρηνικό δυστύχημα του 1979 στο Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ.

Η εκτίμηση της σοβαρότητας του δυστυχήματος στον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι της εταιρείας Electric Power Co (Tepco), βάσει της αξιολόγησης από την ASN των στοιχείων που έδωσε η Ιαπωνία, βρίσκεται πάνω από την αποτίμηση ως επιπέδου 4 που έκανε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Εντωμεταξύ, αδιευκρίνιστός παραμένει ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων. Σύμφωνα με νεώτερο επίσημο απολογισμό νεκροί και αγνοούμενοι φτάνουν τις 6 χιλιάδες. Μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Επίσης έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 χιλιάδων τουριστών.

«Δυσχεραίνει η κατάσταση στην Ιαπωνία»
Για ενδείξεις ότι «η κατάσταση δείχνει να δυσχεραίνει», κάνει λόγο από την πλευρά της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε νέα ανακοίνωσή της αναφορικά με τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, σύμφωνα με πληροφορίες από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), την ιαπωνική αρμόδια αρχή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕΑΕ αναφέρει ότι στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα συνεχίζονται οι προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων και αποκατάστασης των συστημάτων παροχής ενέργειας στις μονάδες 1 και 3, όμως η κατάσταση εμφανίζει πλέον αυξημένες δυσκολίες λόγω πτώσης της στάθμης του νερού στο εσωτερικό του αντιδραστήρα και της μονάδας 2.

Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά της Ιαπωνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., έχει διακοπεί σε ακτίνα 20 χλμ η συγκομιδή και διανομή αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από την εκκενωθείσα περιοχή. Επίσης, αναφέρεται ως τυπική ενδεικτική τιμή των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή ρυθμός δόσης ίσος με 34,2 μSv/ώρα . Η τιμή αυτή, αν και σαφώς πολλαπλάσια αυτής του φυσικού υποβάθρου, δεν είναι, ωστόσο, άμεσα απειλητική για την υγεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ετήσιο όριο δόσης για το γενικό πληθυσμό είναι 1.000 μSv.

Οι άνεμοι στην περιοχή συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί για τον τοπικό πληθυσμό, πνέοντας προς τα ανατολικά και οι προβλέψεις είναι παρόμοιες για τις επόμενες ημέρες.

Την Τρίτη, ο Επίτροπος Ενέργειας Γκ. Έτινγκερ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες με συμμετοχή και των επικεφαλής των Αρχών Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η διερεύνηση των πτυχών της πυρηνικής ασφάλειας και οι περαιτέρω ενέργειες της Ε.Ε. μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία. Η ΕΕΑΕ τονίζει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα στενά και θα ενημερώνει σχετικά.
Πηγή: skai.gr