Κλείσιμο

Ιαπωνία: Αυξάνεται ο φόβος για έκλυση ραδιενέργειας

Το τελευταίο δελτίο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ΕΔΩ

Ο εφιάλτης της ραδιενέργειας εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα. Σε δύο από τους τρεις αντιδραστήρες σημειώθηκαν εκρήξεις, ενώ κινδυνεύει και αντιδραστήρας αριθμός 3, καθώς δεν λειτουργεί το ψυκτικό σύστημα.

Παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, καθώς όλοι οι αντιδραστήρες έχουν απολέσει τα συστήματα ψύξης, η διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα κρίνεται ως αναπόφευκτη.

Αν και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μετρήσεις τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι χαμηλά, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την επαρχία Σεντάι.

Οι βλάβες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες προκλήθηκαν από τους μετασεισμούς αλλά και το τσουνάμι που αχρήστευσε τις βοηθητικές γεννήτριες υποστήριξης του συστήματος.

Το θέμα απασχολεί πλέον και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που φαίνεται να αναθεωρούν την πολιτική τους για τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά τον απολογισμό των θυμάτων, το τοπίο παραμένει θολό. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, εκτός από την πόλη Μισανρίκου στην οποία αγνοούνται 10 χιλιάδες άνθρωποι και η πόλη Ρικουζεντακάτα 23 χιλιάδων κατοίκων σχεδόν εξαφανίσθηκε από το χάρτη.

Στην πόλη Οτσούτσι, 15 χιλιάδων κατοίκων, οι 12 χιλιάδες αγνοούνται, ενώ παραμένει άγνωστος ο συνολικός αριθμός των αγνοούμενων. Επισήμως οι νεκροί αγγίζουν τους 1.600. 

Εξάλλου, εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν την τρίτη τους νύχτα χωρίς νερό, φαγητό ή θέρμανση σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Την επιχείρηση ανάσυρσης νεκρών συνεχίζουν τα συνεργεία εντοπισμού και διάσωσης.

Στο μεταξύ, σε μια ένεση ρευστότητας ύψους 183 δισ. δολαρίων στις αγορές χρήματος προχώρησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ιαπωνικής οικονομίας, εν μέσω της ελεύθερης πτώσης στο χρηματιστήριο του Τόκιο και την κλιμάκωση του πιστωτικού κινδύνου.

 Την αλληλεγγύη του προς τη δοκιμαζόμενη Ιαπωνία, επανέλαβε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχόμενος και πάλι να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια στο Τόκιο.
Πηγή: skai.gr