Ανάσα ζωής για το περιβάλλον τα 10 στρέμματα

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος για τη δόμηση στα δέκα στρέμματα σε αγροτικές περιοχές εντός δικτύου NATURA, σύμφωνα με πανεπιστημιακούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως επισημαίνουν, προστατεύει από την ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση, ό,τι απέμεινε και αφορά μόνο το 5,35% της επικράτειας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλας επισήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών οικοσυστημάτων μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κριση, δημιουργώντας συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

Ως το πρώτο σημαντικό βήμα για τις περιοχές ΝATURA χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Κωστής Xατζημιχαλης, καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο 28 από τις 419 περιοχές NATURA που υπάρχουν στη χώρα μας τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας.

Δηλώσεις Τίνας Μπιρμπίλη στο ΣΚΑΪ 100,3

Το πρόβλημα δεν είναι τα 4 στρέμματα για δόμηση οικοπέδων εκτός σχεδίου, αλλά οι παρεκκλίσεις και οι κατατμήσεις που γίνονται σε αρκετές περιοχές στην ελληνική ύπαιθρο και καταστρέφεται το περιβάλλον, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Όπως είπε θα υπάρξουν οικονομικά κίνητρα για τις αγροτικές περιοχές εντός NATURA για την ανάπτυξη Οικοτουρισμού, βιολογική γεωργία και μεταποίηση προϊόντων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε στο ΣΚΑΪ ότι η συγκεκριμένη διάταξη του πλαφόν των 10 στρεμμάτων, έτσι όπως προτάθηκε από το υπουργείο, «ενδεχομένως να δημιουργήσει πιο πολλά προβλήματα από όσα θα λύσει».

NATURA: Συμβιβαστική λύση για την οικιστική δράση

Συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις και διαφωνίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την έκταση που επιτρέπεται η οικοδόμηση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA, παρουσίασε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Η συμβιβαστική πρόταση διατηρεί το δικαίωμα όσων κατέχουν σήμερα 4 στρέμματα να οικοδομήσουν, αλλά από την ψήφιση του νόμου και μετά το δικαίωμα θα το έχουν μόνον όσοι κατέχουν οικόπεδα έκτασης 10 στρεμμάτων.

Η ρύθμιση αυτή δεν έγινε δεκτή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι εκ των οποίων άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς και τις προτάσεις της κ. Μπιρμπίλη και δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι ώστε να κάμψουν τις αντιρρήσεις τους.
Πηγή: skai.gr