Ενεργειακές επενδύσεις με «πράσινο προφίλ»

Τη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων, πολλών εξ αυτών με «περιβαλλοντικό προφίλ» προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία.

Τη χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδύσεων, με πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπουν αποφάσεις που υπέγραψαν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας και Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Πρόκειται για έργα υποδομής της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) στα οποία περιλαμβάνονται:

• Επεκτάσεις των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 583,3 εκ ευρώ και Δημόσιας Δαπάνης 218,6 εκ. ευρώ. Προωθείται μεταξύ άλλων το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έργο εθνικής σημασίας, που θα συντελέσει στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών των νησιών, την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού των νησιών και του ηπειρωτικού συστήματος την απεξάρτηση, σε σημαντικό βαθμό, της χώρας από το πετρέλαιο, τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από την ηλεκτροπαραγωγή.

• Έργα με στόχο την ενίσχυση της δυναμικότητας και ευστάθειας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, συνολικού προϋπολογισμού 423,2 και Δημόσιας Δαπάνης 149,3 εκ. ευρώ. Μεταξύ άλλων (αγωγοί φυσικού αερίου, συμπιεστής ΦΑ), προωθείται η κατασκευή τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Ρεβυθούσα, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς και στην ενίσχυση της δυνατότητας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης της ζήτησης.

Σύμφωνα με μελέτες του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώτα στην ενεργειακή κατανάλωση είναι τα νοσοκομεία και τα σχολεία.
Πηγή: skai.gr