Σε ισχύ η «ενεργειακή ταυτότητα» των κτιρίων

Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα η «ενεργειακή ταυτότητα» των κτιρίων. Στο εξής όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις για αγοραπωλησίες άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων ή για μίσθωση νέου κτιρίου θα πραγματοποιούνται μόνο με την προσκόμιση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Για την ενοικίαση διαμερισμάτων και επαγγελματικής στέγης έχει δοθεί αναβολή έως το τέλος Ιουνίου. Για τις μισθώσεις μεμονωμένων ιδιοκτησιών, όπως διαμερίσματα, καταστήματα και γραφεία, η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού αναβλήθηκε για τον Ιούλιο.

«Το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών διαμορφώνεται στο 1 ευρώ το τετραγωνικό με ελάχιστο ποσό τα 150 ευρώ είπε στο ΣΚΑΪ η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ.

Η κ. Καραβασίλη πρόσθεσε ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό θα ισχύει για μια δεκαετία και όλα τα στοιχεία ενός κτηρίου θα καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, τα οποία θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, θα κατατάσσουν τα κτίρια ή τις επιμέρους ιδιοκτησίες σε ενεργειακές βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακής τους συμπεριφορά και θα πρέπει να συνοδεύουν τα συμβόλαια για την αγορά ή μίσθωση κτιρίου.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε επίσης ότι πέρασε από θετική αξιολόγηση το λογισμικό υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που υποβλήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ακόμη, αξιολογούνται άλλα λογισμικά που υποβάλλονται από εταιρείες και έχουν ήδη εγκριθεί αυτά που εκτελούν τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κάνοντας χρήση της υπολογιστικής μηχανής του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Σημειώνεται ακόμη ότι με τη θέσπιση του ΚΕΝΑΚ σταμάτησε η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είχε ξεκινήσει με αφορμή την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας (2002/91).
Πηγή: skai.gr