Κλείσιμο

Ενεργειακά μη αποδοτικές οι χώρες της ΕΕ

Τη δυσαρέσκειά του για τις ελλιπείς προσπάθειες των κρατών – μελών της ΕΕ για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των οικονομιών τους εξέφρασε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Οι χώρες της ΕΕ δεν καταβάλουν ικανοποιητικές προσπάθειες να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των οικονομιών τους και δεν θα επιτύχουν έναν στόχο-κλειδί αν δεν βελτιωθούν», προειδοποίησε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν και ο στόχος που έχουν θέσει οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητά τους κατά 20% μέχρι το 2020, οι πολιτικές που υλοποιούν σήμερα θα εξασφαλίσουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, βελτίωση σε ποσοστό περίπου 10%.

Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η ενέργεια και η καινοτομία θα είναι τα δύο βασικά θέματα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι αντιμετωπίζει την ενεργειακή πολιτική ως το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εκτιμά ότι απαιτείται η επιτάχυνση της υλοποίησης της εσωτερικής αγοράς και είπε ότι θα ήθελε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμφωνήσει στους συνδέσμους υποδομών-κλειδιά που λείπουν και στο πώς θα απαλειφθούν όλα τα εμπόδια για μια πραγματικά ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

«Πρέπει, ειλικρινά να σας πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος με την πρόοδο που συντελείται στο μέτωπο της ενεργειακής αποδοτικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημειώνεται σημαντική πρόοδος «και είναι σήμερα ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι θα επιτύχουμε το στόχο του 20%, το 2020».

Ο κ. Μπαρόζο ενημέρωσε, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνει από την επόμενη εβδομάδα το βάρος της υπέρ της πρόσβασης της ΕΕ στους ενεργειακούς πόρους της Κασπίας, μέσω οδών μεταφοράς που παρακάμπτουν τη Ρωσία.
Πηγή: skai.gr