"Καυτό" το 2009 για το Περιβάλλον

Εξαιρετικά σημαντικό ήταν το 2009 για το περιβάλλον. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα, του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, η οποία αποδείχτηκε ένα μεγάλο ναυάγιο, καθώς οι 193 ηγέτες που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να φτάσουν σε κάποιο απτό και νομικά δεσμευτικό αποτέλεσμα, κάτι που φέρνει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο «σημείο μηδέν».

Αλλά και για την Ελλάδα, το 2009 έφερε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι που ζητούσαν εδώ και χρόνια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τίθεται η Τίνα Μπιρμπίλη.

Παράλληλα, παραμένουν άλυτα τα «καυτά» περιβαλλοντικά θέματα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού και της παράνομης λειτουργίας των λατομείων Μαρκοπούλου.

Στο μεταξύ και το 2009 συνεχίστηκαν οι δενδροφυτεύσεις του ΣΚΑΪ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ παράλληλα ο ΣΚΑΪ άνοιξε το φάκελο ανακύκλωση, τόσο όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών, όσο και διοργανώνοντας δράσεις ανακύκλωσης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι δράσεις του ΣΚΑΪ όμως δε σταματούν το 2009. Μαζί συνεχίζουμε και το 2010!

Ιανουάριος

25-01-09

«Πρασινίσαμε» τον Κοκκιναρά
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση των πολιτών για τη μεγάλη δενδροφύτευση στο πρώην δάσος του Κοκκιναρά στην Πεντέλη, με διοργανωτές το ΣΚΑΪ και το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους.
Οι εθελοντές φύτεψαν 40.000 δενδρίλλια, πρασινίζοντας και πάλι το βουνό.

26-01-09

Θαμμένοι στα λατομεία οι νόμοι...
Φορτηγά και πάλι εμφανίστηκαν στα λατομεία Μαρκόπουλου, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλουν να σταματήσει κάθε είδους εργασία.

29-01-09

«Ναι στην πυρηνική Ελλάδα στην Ελλάδα»
Θέμα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα θέτει ομάδα επιστημόνων της Ακαδημίας Αθηνών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να προσφέρει επάρκεια ηλεκτρισμού, ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικές τιμές στην παραγωγή.

31-01-09

Ικανοποίηση Δήμα για Ομπάμα
«Εξαιρετικά θετική» χαρακτηρίζει ο επίτροπος Περιβάλλοντος τη δέσμευση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο Σταύρος Δήμας τονίζει τη δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές όχι κατά 20% αλλά κατά 30% εφόσον υπάρξει διεθνής συμφωνία.

Φεβρουάριος

01-02-09

Οι δενδροφυτεύσεις δεν σταματάνε…
Νέες δενδροφυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν την 1η Φεβρουαρίου. Στο καμένο δάσος του Καϊάφα, φυτεύτηκαν συνολικά 12.000 δέντρα σε έκταση 120 στρεμμάτων, βάσει εγκεκριμένης μελέτης. Στο πλαίσιο του "Παρατηρητηρίου Ηλεία", ο ΣΚΑΪ στηρίζει ενεργά την προσπάθεια που θα διαρκέσει 5 χρόνια. Δενδροφύτευση πραγματοποίησαν και κάτοικοι από το Αλιβέρι σε συνεργασία με την Greenpeace, στην περιοχή Στάχτες Μυλακίου του δήμου Ταμυναίων στην Εύβοια.

6-02-09

Νέα δενδροφύτευση στον Καϊάφα
Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ξανά την εικόνα που είχε πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, 4.500 δενδρύλλια φυτεύτηκαν στο δάσος του Καϊάφα με την υποστήριξη του ΣΚΑΪ.

11-02-09

«Μονόδρομος οι ΑΠΕ»
Δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, τα επόμενα χρόνια, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Αντρίς Πίλμπαγκς. Η Κομισιον, όπως είπε ο κ. Πίμπαλγκς, σχεδιάζει να διαθέσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

16-02-09

Εκστρατεία για τον Ασωπό
Το μεγάλο πρόβλημα της συνεχιζόμενης ρύπανσης του Ασωπού ποταμού από βιομηχανικά απόβλητα επαναφέρουν στην επικαιρότητα με ζωντανές συνδέσεις το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κατοίκους. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν ψηφίζοντας κατά του συνεχιζόμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος.

20-02-09

Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στις ΑΠΕ
Αθήνα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά τη συνάντηση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ και του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Ακόμα, συζήτησαν την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στον κλάδο των ΑΠΕ.

Mάρτιος

15-03-09

"Πράσινος" ο Κοκκιναράς
Η "πράσινη" εκστρατεία του ΣΚΑΪ που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2008 με μία σειρά αναδασώσεων σε εκτάσεις της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, συμπληρώθηκε με μία ακόμα δεντροφύτευση: αυτή της 15ης Μαρτίου στον Κοκκιναρά, όπου χιλιάδες εθελοντές κάθε ηλικίας έδωσαν το "παρών".

19-03-09

Το πρώτο "πράσινο νησί" της Ελλάδας
Ο Άη - Στράτης θα είναι το πρώτο πράσινο νησί της χώρας μας που θα χρησιμοποιεί ενέργεια αποκλειστικά από τις ανανεώσιμες πηγές, ανακοινώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Όπως ανέφερε, οι 250 κάτοικοί του, εκτός από το ότι θα χρησιμοποιούν κατά 100% ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα θα πραγματοποιούν τις μεταφορές τους με υβριδικά μέσα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το έργο θα κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ.

29-03-09

Διεθνής διάσκεψη για το Περιβάλλον
Διεθνή συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή πραγματοποιείται στη Βόννη. Οι εκπρόσωποι των 190 χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο συζητούν τους πιθανούς τρόπους για τη γεφύρωση των διαφορών τους, με στόχο την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη.

31-03-09

"Ώρα της Γης"
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ελληνικά νοικοκυριά έσβησαν τα φώτα την "Ώρα της Γης", στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με την WWF Ελλάς. Υπήρξε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 μεγαβάτ, που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Απρίλιος

01-04-09

Μέτρα για το περιβάλλον από Κομισιόν
Η δημιουργία μηχανισμού συγκέντρωσης δεδομένων απ' όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι ένας εκ των τεσσάρων αξόνων που ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για το περιβάλλον Σταύρος Δήμας.
Το σχέδιο Δήμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση έως το 2012 περιβαλλοντικής πολιτικής σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και τη δημιουργία νέων πόρων μέσω του μηχανισμού εμπορίας ρύπων.

10-04-09

"Βλαπτική για το περιβάλλον η εκτροπή"
Δεν έπεισε για άλλη μια φορά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα της εκτροπής του Αχελώου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Greenpeace χαρακτηρίζουν το έργο άχρηστο και επικίνδυνο για το περιβάλλον.

16-04-09

Ευρωπαϊκό πρόβλημα ο Ασωπός
Η Κομισιόν αναγνωρίζει επισήμως ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού και ότι η Ελλάδα δίνει ελλιπή στοιχεία. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από το συνέδριο που διοργάνωσαν στις Βρυξέλλες οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού, με την συμμετοχή του ΣΚΑΪ.

18-04-09

Ανησυχία για τον Υμηττό
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, να δοθεί η δυνατότητα ανέγερσης κατοικίας στη δεύτερη ζώνη του Υμηττού.
Κάτοικοι και φορείς φοβούνται πως μετά τους νέους αυτοκινητόδρομους που προωθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, έρχεται και η ανοικοδόμηση του βουνού.

27-04-09

Μειωμένη η βιοποικιλότητα
Κατά 30% έχει μειωθεί η βιοποικιλότητα από το 1970 έως σήμερα, τονίζει ο διευθυντής της WWF, Τζιμ Λιπ, μιλώντας στο πανευρωπαϊκό συνέδριο για την προστασία της βιοποικιλότητας που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας προσθέτει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Μαΐος

08-05-09

Σε επιφυλακή για την Πεντέλη
Υλοποιείται από τις 8 Μαΐου το σχέδιο πρόληψης και πυρασφάλειας της Πεντέλης, με περισσότερα μέσα και εθελοντές. Αυτό ανακοίνωσε σε εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Δημήτρης Στεργίου κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης. Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν όλοι όσοι συνέβαλαν στις δεντροφυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το χειμώνα, μεταξύ αυτών και ο ΣΚΑΪ.

12-05-09

“Χωματερές” Αξιός και Αλιάκμονας
|Συνολικά 84 παράνομες χωματερές έχουν δημιουργηθεί στο Δέλτα των ποταμών Αξιού – Αλιάκμονα, σε σημεία που έχουν επιλεγεί από εργολάβους, δήμους και ιδιώτες, αφού ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν δέχεται μπάζα.

21-05-09

Έκθεση για τις εκπομπές αερίων στην Ελλάδα
Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 41% έως το 2020 και κατά 85% έως το 2050 σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάζουν η Greenpeace και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

23-05-09

Στόχος να πρασινίσουν ξανά τα βουνά της Αττικής
Ένα ολόκληρο δάσος φύτεψε μέσα σε μία χρονιά ο ΣΚΑΪ, καθώς, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, φυτεύτηκαν 160.000 δενδρύλλια, σε οκτώ δενδροφυτεύσεις.

27-05-09

Αρχίζει η απάντληση του Sea Diamond
Aρχίζουν οι εργασίες απάντλησης των υγρών ρυπογόνων ουσιών που παρέμειναν στο βυθό της Σαντορίνης μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond.

Ιούνιος

01-06-09

Δράσεις του ΣΚΑΪ για το... “σπίτι μας”
Δράση αναλαμβάνουν Δήμοι, φορείς, κινήσεις πολιτών και κάτοικοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΚΑΪ να καθαριστούν από σκουπίδια και ξερά χόρτα διαζώματα, παρτέρια, πλατείες και τμήματα περιαστικών δασών. Στην εκστρατεία λαμβάνει μέρος και ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας. Την ίδια ημέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η τηλεόραση του ΣΚΑΪ παρουσιάζει την ταινία HOME, ένα μαγευτικό ταξίδι που προβάλλεται ταυτόχρονα σε πάνω από 50 χώρες.

09-06-09

Πράξη η δασοπροστασία
Ο ΣΚΑΪ και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας παρουσιάζουν στο Ζάππειο Μέγαρο τους σκοπούς στους οποίους θα διατεθούν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις κοινές δράσεις για το Περιβάλλον.

14-06-09

Ποτίζουμε στον Κοκκιναρά
Ποτίζονται α δέντρα που φυτεύτηκαν το φθινόπωρο του 2008 και το χειμώνα του 2009, στο πλαισιο της εκστρατείας του ΣΚΑΪ. Τον κεντρικό συντονισμό έχει ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους, που έχει τοποθετήσει υδατοδεξαμενές και σωληνώσεις ποτίσματος. Νερό θα μεταφέρουν και βυτιοφόρα των δήμων.

18-06-09

Νέο “μπλόκο” του ΣτΕ στα λατομεία Μαρκόπουλου
Δεκτές έκανε το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αιτήσεις του Δήμου Μαρκόπουλου Αττικής που ζητούσε να σταματήσει η λειτουργία των δύο λατομείων στη θέση Χώνι Ντάγλα της περιοχής Μερέντα. Το ΣτΕ κρίνει ως μη νόμιμες τις αποφάσεις του περιφερειάρχη -το 2005- με τις οποίες επετράπη η συνέχιση της εξορυκτικής δραστηριότητας εντός του αρχαιολογικού χώρου, με σκοπό την αποκατάσταση των λατομείων.

28-06-09

Πάνειο Όρος: Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για πότισμα
Για άλλη μια φορά, η εκστρατεία του ΣΚΑΪ για να ξαναγίνουν πράσινες οι καμένες περιοχές βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση. Σε συνεργασία με το Δήμο Καλυβίων, ποτίστηκαν για δεύτερη φορά τα δέντρα που φυτεύτηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Πάνειο Όρος, στα Καλύβια, περιοχή που είχε καεί τον Αύγουστο του 2007 και είχε χάσει τη ζωή του ένας εθελοντής πυροσβέστης.

29-06-09

Ο Ασωπός στο επίκεντρο
Εντολή στο ΤΕΕ και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να παραστούν για λογαριασμό του Δημοσίου, ως πολιτικοί ενάγοντες, στη δική του Ασωπού που θα διεξαχθεί εξ αναβολής τον Ιανουάριο του 2010, δίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Ιούλιος

05-07-09

Πότισμα στην Αιξωνή – Καθαριότητα στη Σαλαμίνα
Ενθουσιώδης είναι η συμμετοχή από δεκάδες συλλόγους, φορείς και εθελοντές στο κάλεσμα του ΣΚΑΪ για το πότισμα των μικρών δέντρων που φυτεύτηκαν τον χειμώνα, στον Υμηττό και την Αιξωνή Γλυφάδας. Οι εθελοντές αξιοποίησαν τα λίτρα νερού, που είχαν αποθηκευτεί σε δεξαμενές την περίοδο των βροχοπτώσεων.
Την ίδια ημέρα το δημοσιογραφικό δυναμικό του ΣΚΑΪ βρίσκεται στη Σαλαμίνα για να αναδείξει τις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα του νησιού. Νικηφόρα ήταν η "επιχείρηση σκούπα" για τον καθαρισμό του δάσους της Φανερωμένης.

07-07-09

Τεταμένη η κατάσταση στο Γραμματικό.
Κάτοικοι που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή Μαύρο Βουνό, βρίσκονται αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τα επεισόδια θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ ο εισαγγελέας θα ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος του κοινοτάρχη Γραμματικού, του οδηγού του και πέντε κατοίκων. Η κοινότητα Γραμματικού θα προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την "Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων" (ΟΕΔΑ) στη θέση "Μαύρο Βουνό". Τελικά, το Ειρηνοδικείο Μαραθώνα αποφασίζει διακοπή κάθε είδους εργασιών κατασκευής μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

08-07-09

Ναυάγιο από αμέλεια
Σε αμέλεια αποδίδει το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, στο βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη το 2007, η έκθεση του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων.

09-07-09

G8 για κλιματική αλλαγή
Σε συμφωνία, ότι η θερμοκρασία του πλανήτη δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου, κατέληξε η Ομάδα των Οκτώ (G8), κατά την πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης στην Άκουιλα της Ιταλίας.

11-07-09

Ρύπανση υδάτων στη Μακρινίτσα
Διαρροή πετρελαιοειδών από δεξαμενή λυμάτων και ρύπανση πηγής που υδροδοτεί τη Μακρινίτσα, διαπιστώθηκε σε μονάδα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πήλιο. Η Εισαγγελία Βόλου θα διατάξει προκαταρκτική έρευνα, τρεις ημέρες μετά.

24-07-09

Εξασθενές στο Δήμο Μεσσαπίων στην Εύβοια
Σαράντα με εξήντα μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο, ανιχνεύθηκαν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα σε τρεις περιοχές του Δήμου Μεσσαπίων, στην Κεντρική Εύβοια. Η ουσία ανιχνεύθηκε σε δυο πηγές κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας Γοργοεπηκόου και στην πηγή Καστρί.

Αύγουστος

02-08-09

Οικοδομικές εργασίες στον Υμηττό
Τριάντα έξι κατοικίες κατώτερων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας οικοδομούνται στην "καρδιά" του Υμηττού, σε έκταση 2.000 τμ. Για το θέμα έχουν καταθέσει ερωτήσεις προς τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Με απόφαση του ΣτΕ στις 27-08-09, παγώνουν προσωρινά οι εργασίες εντός του πρώην στρατοπέδου Σακέτα. Στις 15-09-09 το ΣτΕ κάνει τελικά δεκτές τις αιτήσεις αναστολής ανέγερσης κατοικιών που είχαν καταθέσει ο Δήμος Βύρωνα, 25 κάτοικοι του συγκεκριμένου Δήμου και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και οι εργασίες σταματούν.

06-08-09

Πρόστιμο για τον αμίαντο της ΔΕΗ
Πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ επιβάλει η Νομαρχία Πειραιά στη ΔΕΗ ΑΕ, για την αποθήκευση στερεών αποβλήτων αμιάντου στο παλαιό της εργοστάσιο που βρίσκεται στο Νέο Φάληρο. Από την πλευρά της η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι έως το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των υπολοίπων αμιάντου από το παλαιό εργοστάσιο στο Νέο Φάληρο.

09-08-09

Μεγάλη οικολογική καταστροφή
Μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην Ευρώπη συνέβη στη Νότια Γαλλία, όταν από αγωγό χύθηκαν 4.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου, μολύνοντας την οικολογικά προστατευμένη περιοχή στον ποταμό Ροδανό, με σπάνια φυτά, πουλιά και ζώα.

18-08-09

Αδιάψευστα τα στοιχεία για τα λατομεία
Φωτογραφικό υλικό, που πιστοποιεί πέραν πάσης αμφιβολίας την συνεχιζόμενη εξορυκτική δραστηριότητα στα λατομεία Μαρκοπούλου, διαβιβάζει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

27-08-09

Γραμματικό: «Ναι» στη συνέχιση των εργασιών
Το "πράσινο φως" για τη συνέχιση των εργασιών ανέγερσης του ΧΥΤΑ Γραμματικού έδωσε το ειρηνοδικείο Μαραθώνα, με σχετική απόφασή που έλαβε την Τετάρτη το βράδυ. Σημειώνεται ότι ενώ αρχικά η υπόθεση αναμενόταν να εκδικαστεί τον προσεχή Οκτώβριο, η εργολήπτρια εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο του ΧΥΤΑ ζήτησε επίσπευση της διαδικασίας.

Σεπτέμβριος


07-09-09

Αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα
Αρχίζει η εκτέλεση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της ΒΑ Αττικής. Τις απαραίτητες αντιδιαβρωτικές εργασίες, όπως κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα, έχουν αναλάβει εξειδικευμένοι δασεργάτες από την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

09-09-09

Αναδασωτέα η Ριτσώνα – Συλλήψεις για μεταφορά αποβλήτων
Αναδασωτέα κηρύσσει την περιοχή της Ριτσώνας, που καταστράφηκε από δύο πυρκαγιές στις 10 και στις 13 Ιουνίου, ο γενικός γραμματέας περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Παντελής Σκλιάς. Σύμφωνα με το δασαρχείο Θηβών, η αναδασωτέα έκταση αγγίζει τα 4.761 στρέμματα και ανήκει στο δήμο Αυλίδας στην Εύβοια.
Την ίδια μέρα συλλαμβάνονται δύο άτομα για μεταφορά επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων από τον Ασπρόπυργο στη Θήβα. Τα απόβλητα ήταν από χαρτοβιομηχανία του Ασπροπύργου και θα χρησιμοποιούνταν παράνομα για την παραγωγή συσκευασιών τροφίμων, όπως ταψάκια για είδη ζαχαροπλαστικής.


10-09-09

Βιομηχανικά απόβλητα στη Θήβα
Επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα – η ποσότητα των οποίων εκτιμάται από 2.000 έως 3.000 κυβικά μέτρα- σε υπαίθρια έκταση και σε ρέμα στην περιοχή της Θήβας εντοπίζουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των ελέγχων σε συνεργασία με την Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

17-09-09

Μεγάλο περιβαλλοντικό έργο στη Δανία
Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, με σχεδόν 100 ανεμογεννήτριες που θα καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 200.000 νοικοκυριών, εγκαινιάζει στη Βόρεια Θάλασσα η εταιρεία ενέργειας της Δανίας Dong Energy.

18-09-09

Τοξικές λίμνες
Υψηλές συγκεντρώσεις με φυτοφάρμακα, λιπάσματα και παθογόνους μικροοργανισμούς εντοπίζουν σε ελληνικές λίμνες, επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χαρακτηρίζουν την λίμνη Κορώνεια "τοξικό βούρκο" και διαπιστώνουν ρύπανση και στη Δοϊράνη, Τριχωνίδα και Βεγορίτιδα. Στην λίμνη της Καστοριάς οι επιστήμονες εντοπίζουν τοξικό μικροοργανισμό, ενώ σταδιακά υποβαθμίζεται και η ποιότητα του νερού στη λίμνη του Μαραθώνα. Παράλληλα, το δέλτα του Αξιού ποταμού, θα μπει στις 24-09-09 στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, μετά την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη.

Οκτώβριος

07-10-09

Πραγματικότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος
Ήρθε η δικαίωση για τα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που οποία εδώ και χρόνια μάχονται για την ίδρυση ενός αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το αυτόνομο πλέον Υπουργείο αναλαμβάνει η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία με την ιδιότητα της περιβαλλοντολόγου έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον. Στις καρέκλες των υφυπουργών θα καθίσουν οι Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραίτης.

08-10-09

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» η Ελαφόνησος
Εισαγγελική παρέμβαση για τις μεταβιβάσεις εκτάσεων στις περιοχές Σίμου και Λεύκης Ελαφονήσου, μετά από καταγγελία για κύκλωμα καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων, με εμπλεκόμενους τοπικούς παράγοντες και έναν συμβολαιογράφο. Στο "μικροσκόπιο" της εισαγγελικής έρευνας μπαίνουν 140 συμβόλαια, η πλειοψηφία των οποίων έχει συνταχθεί από τον καταγγελλόμενο συμβολαιογράφο Νεάπολης Λακωνίας, ενώ σε πολλά από αυτά, ως πωλητής φέρεται ο κοινοτάρχης Ελαφονήσου.

19-10-09

«Δίνουμε νόημα στα σκουπίδια!»
Μεγάλη εκστρατεία για την ανακύκλωση αρχίζουν ο ΣΚΑΪ και η Eurobank σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης. Η εκστρατεία είναι χωρισμένη σε θεματικές ενότητες (ανακύκλωση συσκευασιών, αυτοκινήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, ελαστικών και άλλων υλικών), ενώ καθημερινά μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ 100,3 οι ειδικοί δίνουν πληροφορίες γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στα πλαίσια της εκστρατείας περιλαμβάνονται και δράσεις ανακύκλωσης.

20-10-09

Ποινική δίωξη για τη ρύπανση της Κορώνειας
Ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων 20 βιομηχανικών μονάδων για τη συστηματική ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, ασκεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η δίωξη αφορά στο πλημμέλημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

22-10-09

Αναστέλλονται οι ρυθμίσεις Σουφλιά
Αναστολή για έξι μήνες της ρύθμισης Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, επανεξέταση του ρυθμιστικού, καθώς και δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και όχι ΧΥΤΑ ανακοινώνει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπριμπίλη.

31-10-09

Μεγάλη η συμμετοχή στη δράση της ανακύκλωσης
Με πολλή μεγάλη επιτυχία στέφεται η δράση του ΣΚΑΪ και της Eurobank για την ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών, στο πλαίσιο της μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης για την ανακύκλωση. Εκατοντάδες πολίτες, αλλά και πολλές επιχειρήσεις, συνέρευσαν στο γήπεδο του Μπάντμιντον στο Γουδή με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 12 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.

Νοέμβριος

06-11-09

«Όχι» στην άντληση υδάτων στον Αώο
Ματαιώνεται το σχέδιο για άντληση υδάτων από τον ποταμό Αώο για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών και τη διοχέτευσή τους στη Λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.

09-11-09

Ευρωπαϊκό μητρώο καταγραφής ρύπων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εγκαινιάζουν ένα ευρωπαϊκό μητρώο καταγραφής ρύπων, το E-PRTR. Το μητρώο αυτό παρέχει στους πολίτες πληροφορίες για τις εκπομπές ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα, στα ύδατα και στο έδαφος που προέρχονται από τις βιομηχανίες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην περιοχή τους.
Τα στοιχεία του μητρώου είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση http://prtr.ec.europa.eu/.

10-11-09

Επιχείρηση: κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Δοκό
Ούτε αυθαίρετο... δοκάρι στο νησί Δοκός υπόσχεται ότι δεν θα μείνει η νομαρχία Πειραιά, η οποία αρχίζει επιχείρηση κατεδάφισης στο νησί. Θα κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα χτίσματα που υπάρχουν και χτίστηκαν χωρίς άδειες από το 1970.

14-11-09

Νέα επιχείρηση ανακύκλωσης
Μαζική είναι η προσέλευση πολιτών και στη δεύτερη δράση του ΣΚΑΪ και της Eurobank για την ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών. Εκατοντάδες πολίτες, καθώς και αρκετές επιχειρήσεις, έσπευσαν σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ και συνολικά ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 20 τόνοι παλαιών συσκευών.
Παράλληλα, η πρεσβεία της Δανίας και ο ΣΚΑΪ, διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο έχει οικολογική χροιά, συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή εν όψει της συνόδου στην Κοπεγχάγη.


15/11/09

Δενδροφύτευση στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου για τη δενδροφύτευση που διοργάνωσε στο δήμο Πεύκων στη Θεσσαλονίκη ο ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με το δήμο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στις περιοχές "Αλατιέρα" και "Πέτρα του Βασίλη", φυτεύτηκαν συνολικά 50.000 δενδρύλλια, με σκοπό να πρασινίσει μια άγονη έκταση 250 στρεμμάτων, η οποία μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε προέκταση του Σέιχ Σου.

20-11-09

Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου και για τρεις μέρες, ο ΣΚΑΪ και η Eurobank οργανώνουν στο Σύνταγμα «Το χωριό της Ανακύκλωσης» με σκοπό να ενημερωθεί το κοινό για τους τρόπους ανακύκλωσης.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης στήνουν περίπτερα όπου οι πολίτες ενημερώνονται για τη χρησιμότητα, τα οφέλη και τους τρόπους ανακύκλωσης, ενώ υπάρχουν δράσεις ειδικά για τα παιδιά, αλλά και για ανακύκλωση βιβλίων.

28-11-09

Η ανακύκλωση ταξιδεύει – Δενδροφύτευση στο Πάνειο Όρος
Περισσότεροι από 40 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών συγκεντρώνονται σε Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα και Καβάλα, μετά το κάλεσμα του ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο της εκστρατείας ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα εννέα τόνοι συγκεντρώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, από 8 τόνοι στην Πάτρα, στην Καβάλα και στα Γιάννενα και πάνω από 10 τόνοι στη Λάρισα. Στην προσπάθεια συμμετέχουν και τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Την ίδια ημέρα φυτεύονται 15.000 δενδρύλλια στο Πάνειο Όρος, που κάηκε το καλοκαίρι του 2007, στα πλαίσια της δεντροφύτευσης που διοργανώνει ο δήμος Καλυβίων με τη συνεργασία του ΣΚΑΪ.

Δεκέμβριος

2-12-09

Στο ΣτΕ ο Ασωπός
Αρχίζει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση της προσφυγής που έχουν καταθέσει φορείς και κάτοικοι από τα Οινοφύτα για τη μόλυνση του Ασωπού. Με εισήγησή της στο Ε' τμήμα, η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ζητά την ανάκληση των αδειών λειτουργίας πέντε βιομηχανιών που λειτουργούν στα Οινόφυτα και ρυπαίνουν το ποτάμι. Παράλληλα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100.3 στις 14-12-09 η γγ επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου, Μαργαρίτα Καραβασίλη προανήγγειλε θεσμικό πλαίσιο προστασίας για τον Ασωπό. Την επόμενη ημέρα εγκρίνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση για την διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τη ρύπανση.

07-12-09

Απογοήτευσε η Κοπεγχάγη
Αρχίζει η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 192 χώρες. Η διάσκεψη χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας ως η πλέον σημαντική που έχει γίνει ως τώρα, δυστυχώς, όμως, δεν καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες. Μετά από δραματικές διαβουλεύσεις των αρχηγών κρατών στις 18-12-09 επετεύχθη πολιτική συμφωνία, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στόχος η μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς τις πιο ευπαθείς χώρες από τώρα έως το 2012. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ήδη δεσμευθεί να χορηγήσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτά τα τρία χρόνια. Στην παγκόσμια κοινή γνώμη επικρατεί απογοήτευση, για το μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διακήρυξης, ενώ αντιδρούν και αρκετές από τις αναπτυσσόμενες χώρες

13-12-09

Η μεγαλύτερη δενδροφύτευση της Αττικής
Ως η μεγαλύτερη δενδροφύτευση που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα στην Αττική, χαρακτηρίζεται η δράση στον Κοκκιναρά, όπου φυτεύτηκαν 57.000 δενδρύλλια σε 1000 στρέμματα, τα οποία κάηκαν στις μεγάλες πυρκαγιές. Τη δροφύτευση συνδιοργάνωσαν ο ΣΚΑΪ και ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους. Συμμετείχαν περίπου 200 φορείς.

15-12-09

«Φρένο» στην οικοδόμηση των καμένων
Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών και την απαγόρευση της εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στα γήπεδα ή οικόπεδα, που βρίσκονται εντός των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου - με εξαίρεση την έκδοση αδειών για ανέγερση ή επισκευή κτισμάτων που είχαν αναγερθεί με νόμιμη άδεια και υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις εν λόγω πυρκαγιές.

18-12-09
Ασωπός: Έκθεση - καταπέλτης

Ανώτατους δημόσιους λειτουργούς, εν ενεργεία και πρώην νομαρχιακούς συμβούλους και νομάρχες Βοιωτίας φωτογραφίζει στην έκθεση του ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, για την νομιμότητα και πληρότητα δικαιολογητικών των αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων 19 εταιρειών στη περιοχή του Ασωπού.
Πηγή: Στέλιος Κάνδιας, Δέσποινα Χριστοπούλου