Κλείσιμο

"Μεγάλη απογοήτευση η Κοπεγχάγη"

"Μεγάλη απογοήτευση" χαρακτήρισε ο κάτοχος Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επετεύχθη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, καθώς στερείται πλαισίου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που "ευθύνονται" για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, οι παγκόσμιες ενεργειακές επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι η συμφωνία δεν παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για να δικαιολογηθούν οι τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται για τη μείωση των εκπομπών.

Όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ, ο κ. Στίγκλιτς - μιλώντας σε ενημέρωση του Τύπου στη Μιανμάρ, μετά από την παρέμβασή του σε διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανάπτυξη - είπε ότι "το πραγματικό ερώτημα αφορά τον επιμερισμό του οικονομικού βάρους. Δεν είναι απλά και μόνον ότι δεν είναι νομικά δεσμευτική συμφωνία. Ποιος θα μειώσει τις εκπομπές του και ποιο είναι το πλαίσιο για μια συμφωνία με στόχο τη μείωση των εκπομπών; Κατά τη γνώμη μου, δεν επετεύχθη καμιά πρόοδος σε αυτό".

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής με τρόπους που να μην δημιουργούνται εμπόδια στο δικαίωμα των χωρών στην ανάπτυξη", τόνισε ο κ. Στίγκλιτς.

Ιδιαίτερα επικριτικές είναι και οι διεθνείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.

"Νομίζω ότι θα υπάρξουν αυξανόμενα αιτήματα εκ μέρους των επιχειρήσεων για να δουν αυτή τη συμφωνία να μετατρέπεται σε κάτι το οποίο θα είναι νομικά δεσμευτικό", είπε ο επικεφαλής της κλιματικής αλλαγής στον ΟΗΕ Ιβο ντε Μπερ.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, οι ενεργειακές επιχειρήσεις είπαν ότι είναι σαφές πως οι ηγέτες, παγκοσμίως, δεν έπραξαν αρκετά για να εγγυηθούν μια ριζική αλλαγή της επιχειρησιακής στρατηγικής. "Αναγνωρίζουμε ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει μια πραγματική πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, παραμένει ασαφές το πώς θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένα βήματα αυτή η πολιτική βούληση", υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell Πίτερ Βόσερ.

Από την πλευρά του, ο Βουλφ Μπέρνοτατ, διευθύνων σύμβουλος της E.ON AG - του γερμανικού ενεργειακού ομίλου που είχε δεσμευθεί για ταχύτερη μείωση των εκπομπών στην περίπτωση επίτευξης αυστηρής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη - προειδοποίησε ότι οι μειώσεις τέτοιας κλίμακας "θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω πρόοδο" στις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ιδιαιτέρως από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών BDI κ. Βέρνερ Σνάπαουφ είπε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα αντιδράσουν, μεταφέροντας θέσεις εργασίας σε χώρες με λιγότερο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες.

Το National Foreign Trade Council, η αμερικανική ομάδα προώθησης συμφερόντων υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, προέτρεψε το Κογκρέσο να μην επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από χώρες που συμφώνησαν μόνον να επιβραδύνουν την αύξηση των εκπομπών και όχι να τις μειώσουν.

Τέλος, ο Τρέβορ Σικόρσκι της Barclays Capital είπε ότι η απουσία χρονοδιαγράμματος από τη συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της εμπιστοσύνης στις αγορές δικαιωμάτων εκπομπών.

Πηγή: skai.gr