Πολιτικό κείμενο χωρίς δεσμεύσεις

Εύθραυστες παραμένουν οι ισορροπίες μετά τη λήξη των δραματικών διαβουλεύσεων στην Κοπεγχάγη για το κλίμα.
 
Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες απέρριψαν με έντονο τρόπο το σχέδιο που επεξεργάστηκε ο αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες άλλων μεγάλων οικονομιών για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ειδικότερα, χώρες – μεταξύ των οποίων – η Βενεζουέλα, το Σουδάν και το Τουβαλού ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται στην συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στην Κοπεγχάγη από ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Η συμφωνία χρειαζόταν υποστήριξη και από τις 193 χώρες για να υιοθετηθεί.

Εάν ορισμένες χώρες εναντιωθούν τότε η συμφωνία θα υιοθετηθεί μόνο ως ένα μη δεσμευτικό έγγραφο ή μερικά από τους υποστηρικτές της.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ αναγνώρισε την πολιτική συμφωνία, ωστόσο δεν έχει ψηφισθεί ακόμα από την Ολομέλεια. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, δήλωσε ότι πολλά κράτη δεν είναι απολύτως ευχαριστημένα με το Σύμφωνο και είπε ότι σ` ένα χρόνο ευελπιστεί το Σύμφωνο να λάβει νομικά, δεσμευτικό χαρακτήρα.
 
"Ο θεσμός αντιμετωπίζει μία στιγμή μεγάλης κρίσης σε αυτή την σύνοδο", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Εντ Μίλιμπαντ και κάλεσε τους εκπροσώπους να αποδεχθούν το σχέδιο που -όπως είπε- "θα βελτιώσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων".

Πριν από την αναχώρησή του ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η συμφωνία είναι μία αφετηρία. Τόνισε ότι πρόκειται για μία "σημαντική και χωρίς προηγούμενο συμφωνία" για το κλίμα, αλλά χαρακτήρισε "ανεπαρκή" την πρόοδο που σημειώθηκε". Ακόμη παρατήρησε ότι μία συμφωνία νομικά δεσμευτική θα είναι "πολύ δύσκολη" και θα απαιτήσει χρόνο.

"Αυτή η πρόοδος δεν σημειώθηκε εύκολα και γνωρίζουμε ότι μόνο αυτή η πρόοδος δεν είναι αρκετή. Προχωρήσαμε πολύ, αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε", είπε μετά από την συνάντηση που είχε στην Κοπεγχάγη με τον πρωθυπουργό της Κίνας και τους ηγέτες της Ινδίας, Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για το κλίμα Σίε Ζενχούα δήλωσε ότι "η σύνοδος είχε ένα θετικό αποτέλεσμα και όλοι πρέπει να είναι ικανοποιημένοι".
Πηγή: skai.gr