Ζητείται ελπίδα για το κλίμα

Ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας δημιουργεί η δέσμευση του πρωθυπουργού της Κίνας στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% έως το 2020, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Αλλά και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι "είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία για το κλίμα" και δεσμεύτηκε για μείωση 17% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 και για 80% έως το 2050, καλώντας ταυτόχρονα και τις υπόλοιπες χώρες να συμβιβαστούν.

Έκκληση στους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη να καταλήξουν σε συμφωνία για το κοινό καλό απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι παρά τις πολλές εντάσεις που πυροδοτεί το σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή "κάτι κινείται".

"Η Ευρώπη είναι απολύτως ενωμένη, η Αφρική συμφωνεί με τις θέσεις μας (...) οι ΗΠΑ έχουν θέσεις συναφείς με τις δικές μας", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος ύστερα από συνάντηση ομάδας περίπου τριάντα αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η αβεβαιότητα, πάντως, εξακολουθεί να είναι διάχυτη κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Χθες το βράδυ (Πέμπτη) απορρίφθηκε σχέδιο πολιτικής συμφωνίας που πρότεινε μικρή ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Αντιπρόσωποι περιγράφουν την κατάσταση ως "μπερδεμένη" και "απογοητευτική". Θεμελιώδεις είναι επίσης οι διαφωνίες και σε επίπεδο ηγετών, σύμφωνα με πηγές από τη Διάσκεψη.
Πηγή: skai.gr