Πρόγραμμα εξάλειψης επιβλαβών ζώων ετοιμάζει η Αυστραλία

Οι αρχές της Αυστραλίας σχεδιάζουν το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, πρόγραμμα εξάλειψης επιβλαβών ζώων στο νησί Μακουάρι όπου χιλιάδες ποντίκια και κουνέλια απειλούν να ανατρέψουν την ισορροπία της τοπικής πανίδας.

Τα ζώα αυτά προκαλούν τόσο μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά που η τοπική χλωρίδα και πανίδα -στην οποία περιλαμβάνονται διάφορα είδη φώκιας, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια- κινδυνεύουν άμεσα.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει καταδίωξη και παγίδευση των επιβλαβών ζώων από αέρος αλλά και το κυνήγι τους από μια ομάδα 12 θηρευτών με 11 σκυλιά. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο του 2010.

"Θα είναι το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, πρόγραμμα εξόντωσης κουνελιών, αρουραίων και ποντικών", δήλωσε ο Κιθ Σπρίνγκερ, ο επικεφαλής των εξολοθρεύσεων της Υπηρεσίας Πάρκων και Αγριοπανίδας της Τασμανίας.

Το υποανταρκτικό νησί Μακουάρι έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Βρίσκεται ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και την Ανταρκτική, όπου τα παγωμένα νερά του Νότιου Πόλου συναντούν τα θερμά ρεύματα. Είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά όπου αναπαράγοντα τα ζώα της περιοχής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκατομμύρια θαλασσοπούλια, όπως πιγκουίνοι, αλλά και φώκιες και θαλάσσιοι ελέφαντες. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο φτάνουν στο Μακουάρι για να αναπαραχθούν περίπου 80.000 θαλάσσιοι ελέφαντες. Οι γουνοφόρες ωταρίες (ένα είδος φώκιας) που είχαν σχεδόν εξοντωθεί στις αρχές του 19ου αιώνα, αρχίζουν σταδιακά να αυξάνονται και πάλι.

Το πρόγραμμα εξάλειψης των επιβλαβών ζώων, κόστους 22 εκατομμυρίων δολαρίων, θα περιλαμβάνει και τη διασπορά 300 τόνων δηλητηριασμένων δολωμάτων στο νησί. Παράλληλα, έξι σκυλιά ράτσας σπάνιελ εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν τους λαγούς αλλά να αγνοούν τους πιγκουίνους, τις φώκιες και τα θαλασσοπούλια.
Πηγή: skai.gr