"Η Κοπεγχάγη πρέπει να πετύχει"

Την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου από την Κοπεγχάγη ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την επιθυμία η Σοσιαλιστική Διεθνής να παίξει καταλυτικό ρόλο

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δήλωσε ότι οι σοσιαλιστές έχουν καταθέσει προτάσεις για θέματα, όπως "η βιοποικιλότητα, η διατροφική ασφάλεια, η ανισότητα και η φτώχεια, η χρηματοδότηση όλων αυτών των προσπαθειών για την μετάβαση από μια οικονομία που χρησιμοποιεί πετρέλαιο, ορυκτό πλούτο και παράγει διοξείδιο του άνθρακος, σε μια οικονομία πράσινη, ιδιαίτερα των φτωχότερων χωρών ώστε να δημιουργήσουν τις απαραίτητες τεχνολογικές συνθήκες, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα".

Ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕ και έχει βάλει στόχο να είναι στην πρωτοπορία της πράσινης ανάπτυξης, ενώ, "βεβαίως, θα πάρουμε πρωτοβουλίες και στην Κοπεγχάγη και μετά για την περιοχή μας, τη Μεσόγειο, που είναι μια από τις περιοχές που θα πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από τις κλιματικές αλλαγές, όπως ακούσαμε αρκετούς να αναφέρουν από τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και από άλλες χώρες της περιοχής".

Σημείωσε ότι "είμαστε εδώ αποφασισμένοι να κάνουμε το πάν για να βοηθήσουμε σε μια μεγάλη ιστορική απόφαση για την ανθρωπότητα".

Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι "η Ευρώπη έχει δώσει πολύ σαφές και πολύ θετικό στίγμα ανεβάζοντας τον πήχη από το 20% στο 30% για την μείωση των εκπομπών αερίου, αλλά και θέτοντας σημαντικά ποσά για την υποβοήθηση των αναπτυσσομένων χωρών, ώστε, μέσω αναβάθμισης της τεχνογνωσίας τους και τεχνολογίας τους, να μπουν στην πράσινη ανάπτυξη. Άρα η Ευρώπη βρίσκεται στην πρωτοπορία και πιστεύω ότι θα πιέσει αρκετά και την Αμερική, αλλά και τις άλλες χώρες, ώστε να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια".

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "η Κοπεγχάγη, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι τελικό ορόσημο, αλλά πρέπει να είναι η βάση, πάνω στην οποία μπορούμε πια, ως πλανήτης, να κάνουμε τα επόμενα βήματα για να αποφύγουμε την καταστροφή. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Κοπεγχάγη πρέπει να πετύχει". 

Διαβάστε το blog του ΣΚΑΪ για την Κοπεγχάγη.
Πηγή: skai.gr