Σε κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη

Οι υπουργοί περιβάλλοντος από 193 χώρες αναλαμβάνουν τα ηνία, μετά τους εμπειρογνώμονες σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το κλίμα στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Την ίδια ώρα, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει μεγάλες διαδηλώσεις στη Δανέζικη πρωτεύουσα, καθώς δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Παρά τις προειδοποιήσεις για καθυστέρηση στην επίλυση τουλάχιστον δυο βασικών ζητημάτων, από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, την Δανή πρόεδρο της Διάσκεψης και τον επικεφαλής της Διακυβερνητικής του ΟΗΕ για το κλίμα, ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε πως θα είναι "πολύ δύσκολο" να υπάρξει συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την αντιμετώπιση της υπερθέμανσης του πλανήτη. Ο Μπράουν που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Δανίας, τόνισε πως είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με όλες τις χώρες στην προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, παρά "τα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν".

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμα πως υποστηρίζει "με όλη του την καρδιά" τις προτάσεις για παροχή βοήθειας στην Αφρική.

Αδιέξοδο διαπιστώθηκε ως προς το ποσοστό μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και τη χρηματοδότηση των πλούσιων χωρών προς τις αναπτυσσόμενες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Διάσκεψης Κόνυ Χέντεγκααρτ η λέξη κλειδί από εδώ και πέρα είναι "συμβιβασμός".

"Η δυναμική για την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί", δήλωσε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Εκτίμησε ότι δεν θα βοηθούσαν, μονομερείς δεσμεύσεις της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών αεριών κατά 30% έως το 2020, όπως προτείνει ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας.

Για την Κοπεγχάγη αναχωρεί την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Απέχουμε ακόμα από το να πετύχουμε μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη που θα είναι δεσμευτική, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η Κίνα θα διαθέσει χρήματα σε άλλες χώρες.
Πηγή: skai.gr