Κλείσιμο

Διαβουλεύσεων συνέχεια στην Κοπεγχάγη

Διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμώνων διεξάγονται στην Κοπεγχάγη για να επιλυθούν δυο σημαντικά ζητήματα: η χρηματοδότηση των πλούσιων χωρών στις αναπτυσσόμενες και ο καθορισμός μείωσης εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Διάσκεψης, Κόνυ Χεεντεγκαρτ, οι σημαντικότεροι παίκτες είναι επιφυλακτικοί περιμένοντας ο ένας την κίνηση του άλλου.

«Ο χρόνος, έως την Πέμπτη που θα φτάσουν στην Κοπεγχάγη οι αρχηγοί κρατών, είναι ελάχιστος για να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις και να επιτευχθεί ουσιαστική συνεργασία», πρόσθεσε, ενώ σε ότι αφορά την χρηματοδότηση τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Ο επικεφαλής της διακυβερνητικής του ΟΗΕ για το κλίμα Ιβο Ντε Μπορ επισήμανε ότι «δεν έχει σημειωθεί ακόμα σημαντική πρόοδος για να υπάρχει συμφωνία στην διάσκεψη της Κοπεγχάγης».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας δήλωσε ότι «δεν μπορεί οι 120 ηγέτες να φύγουν απο την Κοπεγχάγη με άδεια χέρια», ενώ η γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, εμφανίσθηκε επιφυλακτική για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι "η δυναμική για την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί".

Εκτίμησε επίσης ότι δε θα βοηθούσε εάν η Ευρώπη προχωρούσε σε μονομερείς δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αεριών κατά 30% έως το 2020 και σημείωσε ότι όλοι αναμένουν την άφιξη των αρχηγών κρατών για να μπουν στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις.

Η κα. Μπιρμπίλη υπογράμμισε ακόμα ότι η Ελλάδα παραμένει προσκολλημένη στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αναλυτικά όλη η συνέντευξη της υπουργού θα μεταδοθεί στις 8 το πρωί την Τετάρτη στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ 100.3.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική πικετοφορία που αφορά στην προστασία του κλίματος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη.

Το ενημερωτικό υλικό της διαδικασίας της πικετοφορίας- συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών- βρίσκεται στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών (http://www.sealthedeal2009.org) .

Συμφωνία ΕΕ - Αφρικής

Τη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αφρικανικών χωρών σχετικά με τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί . "Η Αφρική και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην ίδια γραμμή", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από γεύμα εργασίας με τον αιθίοπα πρωθυπουργό Μέλες Ζενάουι, ο οποίος εκπροσωπεί την Αφρική στις συνομιλίες της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, τόνισε ότι "η συμμαχία μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης είναι απολύτως ζωτικής σημασίας". Ο Μέλες δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει "σχεδόν πλήρης κατανόηση" με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνομίλησαν, για 50 λεπτά, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η συνομιλία ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή έως την συνάντηση τους με τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη δανική πρωτεύουσα.
Πηγή: Κοπεγχάγη, Δάφνη Ματζιαράκη