«Τοπίο στην ομίχλη» στην Κοπεγχάγη

«Τοπίο στην ομίχλη» διαμορφώνεται όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Όπως τόνισε την Τρίτη ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατά την ολοκλήρωση, την Παρασκευή, της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα.

"Δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Το ίδιο ίσχυε και την περασμένη Δευτέρα" κατά την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ, σημείωσε ο δανός πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη.

"Δεν έχω καμία βεβαιότητα και δεν είχα ποτέ, καθώς αυτό δεν είναι μάννα εξ' ουρανού, αλλά απαιτεί σκληρές προσπάθειες", σημείωσε.

Για τον δανό πρωθυπουργό, σημαντικό "σε αυτήν την τελική και αποφασιστική φάση" είναι να φανεί "η ευελιξία που χρειάζεται".

"Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι το γεγονός πως η διάσκεψη αυτή, σε αντίθεση με τις 14 προηγούμενες, ολοκληρώνεται με σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα δώσει μια επιπλέον δυναμική (...) για να καμφθούν ορισμένες παλιές θέσεις", συνέχισε.

"Για τον λόγο αυτόν παραμένω αισιόδοξος, αλλά οφείλω επίσης να πω ειλικρινά ότι δεν θα είναι εύκολο", κατέληξε, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του, η οποία φιλοξενεί τη διάσκεψη, θα κάνει "οτιδήποτε μπορεί" για να "οδηγήσει όλα τα μέρη σε μια συναίνεση και μια συμφωνία την Παρασκευή".

Την Τρίτη το πρωί έφτασε εξάλλου στην Κοπεγχάγη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το κλίμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να απευθυνθεί στις 17:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδος) στη σύνοδο της ολομέλειας της διάσκεψης.

Ο Μπαν Κι Μουν "σκοπεύει να παραμείνει στην Κοπεγχάγη μέχρι την ολοκλήρωση της διάσκεψης", διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Νταν Σέπαρντ.
Κοινοπραξία της Cisco και NASA για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Περιβαλλοντικό σχέδιο 100 εκατ. δολαρίων

Σχέδιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την παρακολούθηση των φυσικών πόρων του πλανήτη εγκαινίασαν στο μεταξύ την Τρίτη η Cisco Systems και η NASA, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με τις δεσμεύσεις των χωρών στο πλαίσιο της καινούργιας συμφωνίας για το κλίμα.

Το Planetary Skin Institute αποσκοπεί στο να διευκολύνει τα ήδη υπάρχοντα δημόσια και ιδιωτικά, ακαδημαϊκά και κρατικά ινστιτούτα να μοιράζονται τα στοιχεία και τις αναλύσεις τους, μέσω νέων πηγών πληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Πηγή: skai.gr