Χάσμα "πλουσίων – φτωχών" στην Κοπεγχάγη

Για αντιδημοκρατικές διαδικασίες στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και για συνομιλίες που διεξάγονται πίσω από κλειστές πόρτες, έκαναν τη Δευτέρα λόγο εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής της αφρικανικής ομάδας Κεμάλ Τζαμουάι, κατηγόρησε τις αναπτυγμένες χώρες ότι θέλουν να ακυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο το οποίο είναι το μόνο νομικά δεσμευτικό εργαλείο και να το αντικαταστήσουν με μια συμφωνία, η οποία πιθανώς, όπως είπε, να μην επικυρωθεί ποτέ.

Εν τω μεταξύ, ο Σουηδός Υπουργός Περιβάλλοντος, εκ μέρους της Σουηδικής προεδρίας επισήμανε ότι έχει δημιουργηθεί έντονο κλίμα αναξιοπιστίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων χωρών και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να συζητήσει διεξοδικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις αναπτυσσόμενες χώρες έτσι ώστε να επισφραγιστεί μια ουσιαστική συμφωνία για το κλίμα.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος για το περιβάλλον Σταύρος Δήμας από την πλευρά του τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη περιοχή του κόσμου που έχει δεσμευτεί για μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%. Είναι όπως τόνισε η μόνη περιοχή του κόσμου που είναι εντός των στόχων του Κιότο και που έχει βάλει πραγματικά χρήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Παράλληλα, ο Τζο Λάινεν, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι δεν αρκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει προσφορές και σε οικονομικό και στο επίπεδο των μειώσεων εκπομπών ρύπων. Χαρακτηριστικά είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι G77 και συγκεκριμένα η Κίνα καλό θα ήταν να άνοιγαν επιτέλους τα χαρτιά τους».

Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για μειώσεις της τάξης του 30% ως το 2020 αν και οι υπόλοιπες χώρες προβούν σε αντίστοιχες μειώσεις των εκπομπών τους και επίσης έχει δεσμευτεί να συμβάλει με 30 δις ευρώ στο συνολικό απαιτούμενο ποσό για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών που αντιστοιχεί σε 100 δις ευρώ.

Γεγονός είναι όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έδειχνε τον πραγματικά ηγετικό της ρόλο αν εγκατέλειπε τις υποσχέσεις υπό προϋποθέσεις και αν δεσμευόταν για μειώσεις της τάξης του 30% μέχρι το 2020.

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο Κοινοτικός Επίτροπος για το Περιβάλλον, αν η Ευρώπη έκανε την κίνηση αυτή θα ασκούσε εντονότατη πίεση και στις υπόλοιπες χώρες. Επιπλέον, μία τέτοια κίνηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είχε μεγάλο οικονομικό κόστος για την Ένωση λόγο της οικονομικής ύφεσης.
Πηγή: Δάφνη Ματζιαράκη, Κοπεγχάγη