Ξανά στις διαπραγματεύσεις οι αναπτυσσόμενες χώρες

Επέστρεψαν, ατύπως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή οι αφρικάνικες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Εξηγώντας νωρίτερα, στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος του Νίγηρα τους λόγους της αποχής, είχε δηλώσει πως "δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα των αφρικανικών χωρών που αφορούν σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά και στον τομέα της χρηματοδότησης".

Προκειμένου να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αφρικανικές και οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες η δανή πρόεδρος της Συνδιάσκεψης Κόνι Χέντεγκααρντ τους διαβεβαίωσε ότι ένα μέρος των εργασιών θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο Πρωτόκολλο του Κιότο.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι "θα έχουμε δύο αποφάσεις στην τελική συμφωνία, μία για το Πρωτόκολλο του Κιότο και ακόμα μία για τη διάσκεψη του κλίματος του ΟΗΕ".

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θα μεταβεί την Τρίτη στην Κοπεγχάγη για να λάβει μέρος στις συνομιλίες για το κλίμα, δύο ημέρες νωρίτερα απ' τον προγραμματισμό. Θα προσπαθήσει να βοηθήσει προκείμενου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν το 2010 την πρώτη υπουργική σύνοδο των χωρών μελών του Φόρουμ των Μεγαλύτερων Οικονομιών για την Ενέργεια και το Κλίμα (MEF) στο οποίο μετέχουν 17 χώρες.
Πηγή: skai.gr