Αμερικανικές αντιρρήσεις στην Κοπεγχάγη

Την αντίθεση τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ στο σχέδιο της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη.

Οι αντιρρήσεις, σύμφωνα με τον αμερικανό απεσταλμένο Τοντ Στερν, εστιάζονται στο κρίσιμο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς, όπως επισημαίνουν, το κείμενο αναφέρει ότι οι βιομηχανικές χώρες "πρέπει" να δεσμευτούν ενώ οι αναπτυσσόμενες "θα μπορούσαν" να κάνουν το ίδιο.

"Είναι ένα σημείο τεχνικό αλλά σημαντικό. Δε μπορούμε να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση σε αυτή τη βάση. Αν μιλάμε για την ανάγκη περιορισμού της υπερθέρμανσης κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα βιομηχανικά επίπεδα, δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά όταν οι κυριότερες αναπτυσσόμενες χώρες δεν ετοιμάζονται να παίξουν ένα ουσιαστικό ρόλο" σημείωσε ο αμερικανός απεσταλμένος.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Χε Γιαφέι τόνισε ότι η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι υπό ανάπτυξη χώρες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα.

"Είναι εύκολο για τις αναπτυσσόμενες χώρες να παρουσιάσουν στοιχεία για σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά τι θα κάνουν για παράδειγμα μετά από τρία χρόνια", αναρωτήθηκε.

"Εάν θα έπρεπε να δεσμευτούν μέχρι το έτος 2050, αμφιβάλω για την πιστότητα της δέσμευσής τους", πρόσθεσε ο κινέζος αξιωματούχος που καταλήγοντας επισήμανε πως: "Το πιο σημαντικό θα ήταν να υπάρξει ένας μηχανισμός επόπτευσης που θα εγγυάται την παροχή βοήθειας στις χώρες υπό ανάπτυξη".

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ αποφάσισαν χθες να προσφέρουν 2,4 δισ. ευρώ ετησίως και για χρονικό διάστημα τριών χρόνων (2010, 11, 12) ως βοήθεια στις πλέον ευάλωτες χώρες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ακόμα, σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% μέχρι το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).





Πηγή: skai.gr