Τρία δισ. δολάρια δίνει η ΕΕ για το κλίμα

Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσαν ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα διατεθεί από τις χώρες τους.

Οι δύο άνδρες τόνισαν, ωστόσο, ότι θα προσπαθήσουν έως και τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να πείσουν τους "27" να προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για τις Κλιματική Αλλαγή Ίβο ντε Μπορ, οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Την Πέμπτη, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί την επίτευξη, "το ταχύτερο δυνατό", μιας συμφωνίας για μείωση κατά 30% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Το ποσό που επιθυμούν να διαθέσουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ κυμαίνεται γύρω στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα πιο πλούσια κράτη προσπαθούν να πείσουν τις χώρες τις ανατολικής Ευρώπης να συνεισφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια.

Τα περισσότερα από τα χρήματα θα διατεθούν ως βραχυπρόθεσμη βοήθεια σε χώρες κυρίως της Αφρικής, για να καταφέρουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει η ΕΕ έχει ως σκοπό να τονώσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.
Πηγή: skai.gr