Κλείσιμο

Σημειώνεται πρόοδος στην Κοπεγχάγη

Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της ανταλλαγής τεχνολογιών, έκρινε την Πέμπτη, τέταρτη ημέρα της συνόδου κορυφής στην Κοπεγχάγη, ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για τις Κλιματική Αλλαγή Ίβο ντε Μπορ.

Οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες εξέφρασαν σε έγγραφό τους που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα την προσήλωσή τους στο Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο παραμένει ένα "νόμιμο εργαλείο", και ζήτησαν από το σύνολο των βιομηχανικών χωρών να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές τους των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα θέλουν στη Σύνοδο, συγκεντρώνοντας συνολικά περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν ως άμεση βοήθεια στις φτωχές χώρες.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, ήδη από την πρώτη ημέρα υπήρξαν διαβεβαιώσεις για χορήγηση 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των έργων που θα χρηματοδοτηθούν είναι η κατασκευή φραγμάτων για να αποφεύγονται οι πλημμύρες σε ευαίσθητες περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στο μεταξύ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι υπάρχει ένας τρόπος για να διατεθεί το ποσό των 100 δισ. δολαρίων για τη μείωση των εκπομπών αερίου.

Κατά την παρέμβασή του ο Σόρος δήλωσε ότι προσωπικά προτίθεται να επενδύσει, από το κεφάλαιό του των 25 δισ. δολαρίων, το ένα δισ. δολάριο στον τομέα της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, στην περιοχή των αναπτυσσόμενων κρατών.

Για τα υπόλοιπα χρήματα, παρέπεμψε στα αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με εγγύηση τα σημερινά αποθέματα των αναπτυσσόμενων κρατών σε χρυσό.

Παράλληλα, από το Όσλο, όπου παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες των κρατών όλου του κόσμου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, και προειδοποίησε για φρικτές συνέπειες αν ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για τον περιορισμό της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Ομπάμα έχει ως στόχο να πετύχει μια συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που παγιδεύουν την θερμότητα, στην Κοπεγχάγη την επόμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη τύπου στο Όσλο, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πολύ δουλειά φέτος "για να βοηθήσουν να κινηθούν οι διεθνές διαπραγματεύσεις για το κλίμα με αποτελεσματικό τρόπο".

Επισημαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεύτερες στον κόσμο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα.
Πηγή: skai.gr