Υποσχέσεις ΗΠΑ για συμφωνία στην Κοπεγχάγη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαπραγματευτούν σκληρά για την επίτευξη ουσιαστικής συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη, υποσχέθηκε την Πέμπτη η αμερικανική αντιπροσωπία. Ωστόσο, οι Αμερικανοί τόνισαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε χρωστάνε στον κόσμο την "αποκατάσταση" του περιβάλλοντος που επέφερε η χρόνια ρύπανση

Η αμερικανική αντιπροσωπία τόνισε επίσης ότι η Κίνα με την ανθίζουσα οικονομία της δε θα λάβει οικονομική στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά της, η Κινεζική αντιπροσωπεία τόνισε ότι η Κίνα ουδέποτε επεδίωξε να είναι πρώτη στη λίστα των αποδοχέων οικονομικής βοήθειας, παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Εν τω μεταξύ τις βασικές αρχές για την "πράσινη χρηματοδότηση" των αναπτυσσόμενων κρατών πρότειναν, στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, Βρετανία, Αυστραλία, Μεξικό και Νορβηγία.

Μεταξύ άλλων προτείνουν το 50% κάθε δημόσιας οικονομικής συνδιαλλαγής να πηγαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν να μεταβούν σε βιώσιμες μορφές ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνεισφέρει έως 8 εκατ. κορώνες (765 εκατ. ευρώ) στις προσπάθειες της ΕΕ για να βοηθήσει τις πιο φτωχές χώρες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακοίνωσαν ότι αντιπροσωπεία τους θα βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.
Πηγή: skai.gr