Κείμενο δίχασε τη σύνοδο της Κοπεγχάγης

Στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει το πρώτο επίσημο σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Δανίας.

Ο Λαρς Ράσμουσεν επισκέφθηκε αιφνιδίως τις εργασίες της συνόδου μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνησή του, για μονομερή στήριξη των πλούσιων χωρών σε βάρος των αναπτυσσόμενων.

Έκανε λόγο για "θεατρινισμούς", τους οποίους χαρακτήρισε αναμενόμενους σε μια σύνοδο ανάλογης σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων το ανεπίσημο κείμενο που κυκλοφόρησε περιόριζε τους στόχους για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στις πλούσιες χώρες και περιέκοπτε τα ποσά της χρηματοδότησης για τις αναπτυσσόμενες.

Εν τω μεταξύ τις βασικές αρχές για την "πράσινη χρηματοδότηση" των αναπτυσσόμενων κρατών πρότειναν, στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, Βρετανία, Αυστραλία, Μεξικό και Νορβηγία.

Μεταξύ άλλων προτείνουν το 50% κάθε δημόσιας οικονομικής συνδιαλλαγής να πηγαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν να μεταβούν σε βιώσιμες μορφές ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνεισφέρει έως 8 εκατ. κορώνες (765 εκατ. ευρώ) στις προσπάθειες της ΕΕ για να βοηθήσει τις πιο φτωχές χώρες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Η βοήθεια αυτή θα διατεθεί μέσα στην περίοδο 2010-2012, τόνισε η Ρομπέρτα Αλένιους, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Φρανκ Ράινφελντ, εξηγώντας ότι το ποσό αυτό "αποτελεί τμήμα της άμεσης βοήθειας που προετοιμάζει η Ευρώπη".
Πηγή: skai.gr