Η διάσκεψη έχει "ξεχάσει" τη διατροφική κρίση

Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το κλίμα, έχουν αγνοήσει τη διατροφική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων που μπορούν αφενός να συντελέσουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και να δώσουν, αφετέρου, ώθηση στην παραγωγή τροφίμων, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Ζακ Ντιουφ.

Ο κ. Ντιούφ υπενθύμισε ότι οι αγροτοκαλλιέργειες συμβάλλουν πολύ στη ρύπανση καθώς ωθούν σε αποψίλωση δασών και όταν συνυπολογιστεί αυτή η έμμεση επίπτωση αντιστοιχούν στο ένα τρίτο σχεδόν των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επίσης, τόνισε ότι ορισμένες πρακτικές αγροτοκαλλιεργειών, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, μπορούν να επουλώσουν υποβαθμισμένες γαίες και να αυξήσουν τις σοδειές. Επιπλέον, πρακτικές όπως η χρήση ζωικών λιπασμάτων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αποθήκευση στο χώμα ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα ισοδύναμων με ποσοστό έως και 10% των εκπομπών, παγκοσμίως.

Παράλληλα, ο διευθυντής του FAO ζήτησε χρηματοδοτικό μηχανισμό για την ενθάρρυνση των χωρών να μην προχωρούν σε αποδάσωση.
Πηγή: skai.gr