Αισιόδοξος ο Μπαν για τη σύνοδο της Κοπεγχάγης

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι είναι "αισιόδοξος" και ότι περιμένει μία "ενιαία" συμφωνία από την διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

"Είμαι ενθαρρυμένος και αισιόδοξος. Περιμένω μία ενιαία συμφωνία στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οποία θα ισχύσει άμεσα και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες συστάσεις για τα μέτρα για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την προσαρμογή σε αυτή", δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης με δημοσιογράφους.

Ο κ. Μπαν πρόσθεσε ότι το σκάνδαλο του "climategate" δεν αμφισβητεί τα επιστημονικά στοιχεία για την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης. "Τίποτα δεν έχει αποκαλυφθεί δημοσίως που να δημιουργεί αμφιβολία για τα θεμελιώδη επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την υπερθέρμανση του πλανήτη", ανέφερε ακόμη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας Siemens και δημοσιεύθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης, η Κοπεγχάγη είναι η πιο "πράσινη" πόλη μεταξύ 30 ευρωπαϊκών μητροπόλεων που υποβλήθηκαν σε οικολογικό τεστ, ενώ η Αθήνα κατατάσσεται στην 22η θέση και το Κίεβο στην τελευταία.

Η Στοκχόλμη, το Όσλο, η Βιέννη και το Άμστερνταμ βρίσκονται αμέσως μετά την Κοπεγχάγη στην κατάταξη που λαμβάνει υπόψη 30 δείκτες, που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία, μεταξύ αυτών η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τους κατοίκους της κάθε πόλης, το ποσοστό ανακύκλωσης, η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και η περιβαλλοντική πολιτική των δήμων.
Πηγή: skai.gr