"Τελευταία ευκαιρία" η διάσκεψη στην Κοπεγχάγη

Η μη επίτευξη συμφωνίας για ένα παγκόσμιο πλαίσιο σχετικά με την κλιματική αλλαγή θα ξοδέψει άσκοπα την καλύτερη ελπίδα του πλανήτη για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, τόνισαν στους εκπροσώπους σχεδόν 190 χωρών, τόσο ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και η υπουργός Κλίματος Κόνι Χεντεγκάαρντ, όσο και ο επικεφαλής της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ιβο ντε Μπουρ.

Η Δανή υπουργός υπογράμμισε ότι "ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο σαφής η επιστήμη. Ποτέ δεν υπήρχε τέτοια πληθώρα λύσεων. Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο ισχυρή η πολιτική βούληση. Και, ας μου επιτραπεί να σας προειδοποιήσω, ποτέ δεν θα γίνει ισχυρότερη".

Τον βαθμό του επείγοντος που έχει το ζήτημα υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Ιβο ντε Μπουρ, λέγοντας ότι "η Κοπεγχάγη μπορεί μόνον να χαρακτηριστεί επιτυχία αν έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές και άμεσες δράσεις που θα αρχίσουν την ημέρα που η διάσκεψη θα τελειώσει".

"Την άνευ προηγουμένου πολιτική αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" αντικατοπτρίζει η επικείμενη άφιξη στην πρωτεύουσα της Δανίας περίπου 110 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, είπε από την πλευρά του, ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Διάσκεψη "αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία, μια ευκαιρία που ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει".

Από την πλευρά των ΗΠΑ, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναμένεται να μεταβεί στην Κοπεγχάγη ο αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό σηματοδοτεί η, για πρώτη φορά, παραδοχή της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος ότι τα αέρια του θερμοκηπίου απειλούν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, παραδοχή την οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο Μπάρακ Ομπάμα και στη Γερουσία για να περάσει την εσωτερική νομοθεσία για το κλίμα.

Εν τω μεταξύ, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι, στην περίπτωση επίτευξης μιας φιλόδοξης συμφωνίας, προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 34% σε σχέση με την τρέχουσα αυξητική τάση τους μέχρι το 2020, αυξάνοντάς τις στο 42% το 2025.

Την ίδια ώρα, απάντηση στους σκεπτικιστές σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν παραποιηθεί τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία βασίζεται ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, έδωσε ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κ. Ρατζέντρα Πατσάουρι.

Η έκθεση της IPCC "βασίζεται σε μετρήσεις στις οποίες προχώρησαν πολλά ανεξάρτητα ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο που δείχνουν σημαντικές αλλαγές στις χερσαίες περιοχές, στην ατμόσφαιρα, στους ωκεανούς και στις καλυμμένες από πάγο περιοχές της γης", είπε ο κ. Πατσάουρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μελέτη "ελέγχθηκε εκτενώς και επανειλημμένα από ειδικούς και κυβερνήσεις", με 2.500 ειδικούς.

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία εκλάπησαν από τις βάσεις δεδομένων στο Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής στο University of East Anglia και αναρτήθηκαν ανά τον κόσμο σε blogs, δείχνουν ότι οι ερευνητές της κλιματικής αλλαγής συζήτησαν το ενδεχόμενο να μη λάβουν υπόψη ορισμένες επιστημονικές εργασίες στην έκθεση της IPCC, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τις διετείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, σκεπτικιστές για τη συμμετοχή του ανθρώπου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, επικαλούνται ότι τα μηνύματα αυτά είναι απόδειξη ύπαρξης συνομωσίας για τη χειραγώγηση των επιστημονικών ευρημάτων για την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: skai.gr