Εφημερίδες βάζουν το δικό τους λιθαράκι κατά της κλιματικής αλλαγής

Με κοινό το κύριο άρθρο τους, 57 εφημερίδες σε 45 χώρες θέτουν προ των ευθυνών τους, τους παγκόσμιους ηγέτες, ενόψει της Συνόδου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Στην πρωτοβουλία, η οποία ανήκει στον βρετανικό Guardian, συμμετέχουν πολλές από τις σημαντικότερες εφημερίδες του πλανήτη, από όλες τις ηπείρους, όπως η Le Monde, η Toronto Star, η Gulf Times, η Botswana Guardian και η Miami Herald. Ωστόσο, δεν συμμετείχαν οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Αυστραλίας.

Οι εφημερίδες τονίζουν πως προέβησαν στην πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια, προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Στην ολοσέλιδη καταχώρηση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει».

Την ίδια ώρα, έντεκα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δημιούργησαν σελίδα στο Facebook με σκοπό να επικοινωνούν διαδραστικά με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Στην ίδια σελίδα θα υπάρχει και blog, το οποίο θα δίνει πληροφορίες για τις διάφορες δραστηριότητες της Συνόδου και θα καλύπτει τις ομιλίες που θα γίνουν.

Τα πρακτορεία που συμμετέχουν είναι: το Agence France-Press από τη Γαλλία, το ANP από την Ολλανδία, το Associated Press, το APA από την Αυστρία, το APcom από την Ιταλία, το Canadian Press, το dpa από τη Γερμανία, το Kyodo από την Ιαπωνία, το Lusa από την Πορτογαλία, το Press Association από τη Βρετανία και το RIA από τη Ρωσία.

Η σελίδα ονομάζεται The Climate Pool και βρίσκεται στη διεύθυνση: www.facebook.com/TheClimatePool.
Πηγή: skai.gr