"Μεταξύ σφύρας και άκμονος" ο Ομπάμα

"Μεταξύ σφύρας και άκμονος" βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δέχεται από τη διεθνής κοινότητα σοβαρές πιέσεις να δραστηριοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ από την άλλη πλευρά στις ΗΠΑ Ρεπουμπλικάνοι και λόμπι αντιδρούν έντονα σε φιλοπεριβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής της Κοπεγχάγης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε, παρά το σκεπτικισμό που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανός πρόεδρος άλλαξε αιφνιδιαστικά τα σχέδιά του την περασμένη εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη για το κλείσιμο των εργασιών της διάσκεψης για το κλίμα στις 18 Δεκεμβρίου, και όχι στις 9, σύμφωνα με την αρχική του πρόθεση, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει με το κύρος του στην επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο η αμερικανική Γερουσία συζητεί ακόμη το νομοσχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι πολέμιοι του οποίου ενισχύθηκαν μετά το "Climategate", την υπόθεση πειρατείας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του βρετανικού Climatic Research Unit, η οποία έδωσε στους σκεπτικιστές του κλίματος επιχειρήματα για να υποπτευθούν χειραγώγηση από τους επιστήμονες των στοιχείων για την κλιματική αλλαγή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τις προτάσεις του πριν από την Κοπεγχάγη, όμως είναι λιγότερο φιλόδοξες από τη μείωση των εκπομπών που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τον ΟΗΕ, αν και οι ΗΠΑ είναι η πρώτη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη μεγάλη βιομηχανική χώρα που δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012 και το οποίο η διάσκεψη της Κοπεγχάγης καλείται να αντικαταστήσει. Οι αμερικανοί διαπραγματευτές συμμετείχαν στη σύνταξή του νέου κειμένου, αλλά η Γερουσία το απέρριψε, θεωρώντας άδικη την απουσία περιορισμών προς τις φτωχές χώρες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει διαμορφώσει μια θέση για την κλιματική αλλαγή εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του προκατόχου του Τζορτζ Μπους , ο οποίος αρνείτο την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους.

Αν ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι 'έσπασαν τις γραμμές' για να υποστηρίξουν τον Ομπάμα, άλλοι πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων το νομοσχέδιο στο Κονγκρέσο.

Ο Ντάνιελ Ισσα, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε στο πλαίσιο αυτό την κυβέρνηση Ομπάμα ότι επικαλείται "μια αποπροσανατολισμένη επιστήμη, που δημιουργήθηκε από μια κοινότητα άξεστων για να επιβάλει μια ιδεολογικά μεροληπτική πολιτική". Κατά τη γνώμη του, "η ιδέα σύμφωνα με την οποία υπάρχει συναίνεση για την κλιματική αλλαγή είναι καθαυτή ένας μύθος".

"Τα δραστικά περιβαλλοντικά μέτρα που υποστηρίζουν οι δογματικοί οικολόγοι δεν θα αλλάξουν το κλίμα, αλλά θα επιφέρουν μια τεράστια αλλαγή στην οικονομία μας, προς το χειρότερο", προβλέπει την σελίδα της στο Facebook η πρώην υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν, εξαιρετικά δημοφιλής στους συντηρητικούς κύκλους.
Πηγή: skai.gr