Διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη

Η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, άρχισε τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με τους οργανωτές 34.000 άτομα είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής και τελικά επελέγησαν 15.000 αντιπρόσωποι.

Το διεθνές ενδιαφέρον έχει αυξηθεί καθώς η διάσκεψη θεωρείται ευκαιρία για τον πλανήτη να ασχοληθεί αποφασιστικά με τις αιτίες και τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

Οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ έχουν προχωρήσει τα τελευταία δυο χρόνια, αλλά τόσο αργά που ηγέτες χωρών και αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να παραδέχονται πως μια νομικά δεσμευτική συνθήκη δεν θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Όμως οι νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τις τελευταίες εβδομάδες, από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, όπως και η επιβεβαίωση συμμετοχής στη Διάσκεψη 100 και πλέον ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, την ερχόμενη εβδομάδα ενίσχυσαν τις συνομιλίες αλλά και τις ελπίδες.

Δημοσκόπηση: «οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα»
Σχεδόν τα δύο τρίτα από τους 24.071 ερωτηθέντες πολίτες 23 χωρών απάντησαν ότι οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν ένα "πολύ σοβαρό" πρόβλημα.

Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι με τους μισούς να επιθυμούν η κυβέρνηση της χώρας τους να πιέσει για την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους υπόλοιπους να προτιμούν μία σταδιακή προσέγγιση.

Μόνο το 6% δεν θέλει η κυβέρνηση της χώρας του να καταλήξει στην υπογραφή κάποιας διεθνούς συμφωνίας.

Η GlobeScan πραγματοποιεί συστηματικά την ίδια δημοσκόπηση σε 13 από τις 23 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα τα τελευταία 11 χρόνια.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανθίστανται στη γενική τάση καθώς φαίνεται ότι ενδιαφέρονται λιγότερο για τις κλιματικές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια.

"Η δημοσκόπηση δείχνει την ισχυρή παγκόσμια στήριξη για δράση αναφορικά με την κλιματική αλλαγή παρά την ύφεση", είπε ο πρόεδρος της GlobeScan, Νταγκ Μίλερ.

Κατά μέσο όρο το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά μία "πολύ σοβαρή" ανησυχία. Στη Βραζιλία και τη Χιλή το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 86%, ενώ στην Ινδία και στις ΗΠΑ σε 45%.

Στις 23 χώρες, όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, το 44%, κατά μέσο όρο, απάντησαν ότι επιθυμούν η χώρα τους να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το συντομότερο δυνατό, ενώ το 39% να υιοθετήσει η χώρα τους μία συντηρητική προσέγγιση στηρίζοντας μόνο τη σταδιακή δράση.

Οι ερωτηθέντες στη Βρετανία ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο η χώρα τους (62%) κι ακολουθεί ο Καναδάς και η Κένυα (61% και οι δύο) και οι Ιαπωνία, Αυστραλία, Γαλλία (57%).

Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι επιθυμούν η κυβέρνησή τους να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το συντομότερο δυνατό, αλλά το 14% δεν επιθυμεί την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας- ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Κατά μέσο όρο, το 61% από τους ερωτηθέντες και στις 23 χώρες απάντησαν ότι θα ήθελαν η κυβέρνησή τους να επενδύσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακόμη κι αν αυτό πλήττει την οικονομία. Περίπου το 29% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην ιδέα.

Παρά το γεγονός ότι μόνο το 57% των κινέζων που συμμετείχαν απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας, το 89% των ερωτηθέντων στηρίζουν τις κυβερνητικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στις ΗΠΑ, το 42% απάντησαν ότι θα ήταν αντίθετοι στην ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αν αυτό βλάπτει την οικονομία, ποσοστό που ξεπερνάει μόνο το Πακιστάν (58%) και οι Φιλιππίνες (63%).

Συνολικά 24.071 ενήλικες από 23 χώρες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της GlobeScan από τις 19 Ιουνίου ως τις 13 Οκτωβρίου του 2009.
Πηγή: skai.gr