Κρίσιμη σύνοδος για το κλίμα

Αντιπροσωπείες από 192 χώρες συναντώνται τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη, πρώτη ημέρα της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Η Διάσκεψη χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας ως η πλέον σημαντική που έχει γίνει ως τώρα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά, καθώς οι οργανωτές αναμένουν τις επόμενες δυο εβδομάδες την άφιξη 15.000 αντιπροσώπων και 100 ηγετών.

Την παραμονή της έναρξης των εργασιών της Διάσκεψης, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του ΟΗΕ Ύβο Ντε Μπορ δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι πολλές χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί για τη μείωση της εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνδυασθούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται σε κοινό κύριο άρθρο, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα σε 56 εφημερίδες σε 45 χώρες.

Στο άρθρο τονίζεται ότι αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

«Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει», τονίζεται στο κείμενο.

Εν τω μεταξύ, η Νότια Αφρική προσφέρθηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 34% έως το 2020 και κατά 42% έως το 2025. Βασική προϋπόθεση να υπάρξει ανάλογη διεθνής συμφωνία αλλά και παροχή χρηματοδότησης, τεχνολογίας και υποστήριξης της προσπάθειας αυτής.

Έκκληση Μπράουν
Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να καταλήξουν γρήγορα σε μία συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές.

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μία πλήρη και συνολική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να μετουσιωθεί σε μία νομικά αναγκαστική διεθνή συνθήκη εντός μίας περιόδου που δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το εξάμηνο», τονίζει ο Μπράουν στην εφημερίδα Γκάρντιαν.

«Κάποτε αποφασιστικές στιγμές συμβαίνουν στην ιστορία. Για όλους μας, η αποφασιστική στιγμή του 2009 θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα», εκτιμά ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι μεταξύ των 100 ηγετών κρατών, ή κυβερνήσεων, που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο για το κλίμα στην πρωτεύουσα της Δανίας.
Πηγή: skai.gr