Μεταβαίνει στην Κοπεγχάγη ο ινδός πρωθυπουργός

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της - κομβικής σημασίας για το περιβάλλον- Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, ανακοινώθηκε ότι ο ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ θα παρακολουθήσει τις εργασίες της Διάσκεψης, μία ένδειξη του αυξανόμενου παγκόσμιου ενδιαφέροντος προς την επίτευξη μίας συμφωνίας.

Η απόφαση του Σινγκ να μεταβεί στην Κοπεγχάγη στις 17 Δεκεμβρίου έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Ινδίας- του τέταρτου μεγαλύτερου ρυπαντή στον πλανήτη- ότι σκοπεύει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακά της ελαττώνοντας την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως 25% μέχρι το 2020 σε σχέση με το 2005.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχει επίσης στη Διάσκεψη κατά τις τελευταίες ημέρες των εργασιών της.

Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 7 ως τις 18 Δεκεμβρίου και η Δανία ελπίζει ότι από αυτή θα προκύψει ο "διάδοχος" του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 

Η Γερμανία χαιρετίζει τη στάση Ομπάμα

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε το Σάββατο την απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να παρακολουθήσει τις εργασίες της Διάσκεψης για το κλίμα, κατά την τελευταία ημέρα τους.

"Είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο Ομπάμα θέλει να επιτύχει (η Διάσκεψη) και θα διακινδυνεύσει να στηρίξει" τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Ομπάμα θα παρακολουθήσει την τελευταία ημέρα των εργασιών- στις 18 Δεκεμβρίου- όταν οι περισσότεροι άλλοι επικεφαλής κρατών θα είναι παρόντες στη Διάσκεψη, με την ελπίδα ότι θα προκύψει κάποια συμφωνία.

Πηγή: skai.gr