Ο "θησαυρός" της ανακύκλωσης

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του ΣΚΑΪ και της EUROBΑΝΚ στο "Χωριό της Ανακύκλωσης", στο Σύνταγμα, όπου ειδικοί ενημερώνουν για την ανακύκλωση, ενώ οι συμμετέχοντες, μαζί με παιδαγωγούς και καλλιτέχνες, δημιουργούν έργα από ανακυκλώσιμα υλικά και συνθέτουν την πόλη που ονειρεύονται.

Στο πλαίσιο των δράσεων, όσοι προσέρχονται στο Σύνταγμα μπορούσαν από τις 15:00 - 18:00 να ανταλλάξουν τους παλαιούς λαμπτήρες με νέους, εξοικονόμησης ενέργειας.

Εξάλλου, μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού στα σημεία όπου παραδίδονται παλιά βιβλία, προκειμένου να επαναπροωθηθούν. Χιλιάδες τίτλοι βιβλίων συγκεντρώθηκαν στα δημαρχεία Γλυφάδας και Κηφισιάς, αλλά και στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως τόνισαν στο ΣΚΑΪ οι υπεύθυνοι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Καραβάνι της Αλληλεγγύης", στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία, ο σκοπός είναι διπλός: Από τη μία συγκεντρώνονται βιβλία που κάποιοι δε χρειάζονται και από την άλλη, αντί να πετιούνται, επαναπροωθούνται σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Πολλά μάλιστα από τα βιβλία που φέρνουν οι ιδιώτες είναι σπάνιες εκδόσεις.

Μεταξύ των βιβλίων που συγκεντρώθηκαν είναι: εγκυκλοπαίδειες, βιβλία για την οικογένεια, παιδικά, ιστορικά, βιβλία για τη γυναίκα κα.

Τα σημεία που είχαν οριστεί για τα βιβλία ήταν:

Στο Δημαρχείο Γλυφάδας (Άλσους 15) στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου (08:00 – 14:00)

Στο Δημαρχείο Κηφισιάς (Διονύσου& Μυρσίνης) (08:00 – 14:00).

Στο Σύνταγμα, στο "χωριό της Ανακύκλωσης" (08:00 – 18:00).

Καθοριστική προσφορά

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε "καθοριστική" την προσφορά του ΣΚΑΪ στην πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος και τόνισε ότι "η ανακύκλωση αποτελεί μέρος του φυσικού μας πλούτου και έτσι πρέπει να τη βλέπουμε".
 
Η υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε προσπάθεια των δήμων που προάγουν ενέργειες προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, αίροντας παράλληλα τις όποιες επιφυλάξεις των πολτιών.

Καταλήγοντας, η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργήσει σύντομα ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης, όπου όλα τα υλικά - από μπάζα μέχρι λαμπτήρες – θα ενταχθούν σε ένα σύστημα με ενιαίες προδιαγραφές. 

Την Κυριακή 22/11 τα περίπτερα στο Σύνταγμα θα λειτουργούν από τις 10.00 - 15.00 

Όσον αφορά στο πρόγραμμα,  από τις 11.00-13.00 το θέατρο «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ» της Μαίρης Ιγγλέση παρουσιάζει το έργο «Από που παν στο Σκουπιδο...Πρασινιστάν».

Θέμα της παράστασης είναι η ανακύκλωση, η προστασία του δάσους και η ισορροπία της φύσης. Στόχος τους η ευαισθητοποίηση των παιδιών για την εμπέδωση του θέματος.

Επίσης, συνεχίζεται η υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με συνεργασία της Ελληνικής Lomographic Εmbassy και της gallery Μ55.

Πηγή: skai.gr