Έλεγχοι για τη ρύπανση στο δήμο Μεσσαπίων

Ελέγχους για να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης στο δήμο Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια, θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν τόσο σε ανεξέλεγκτες χωματερές επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων που βρίσκονται διάσπαρτες σε περιοχές γύρω από τα Ψαχνά της Εύβοιας καθώς και σε ανενεργά λατομία που βρίσκονται στα όρια του δήμου και πιθανώς να έχει γίνει παράνομη απόθεση τοξικών αποβλήτων.

Σε εξέταση που έγινε σε δείγματα αποβλήτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις επικίνδυνων βαρέων μετάλλων όπως είναι το κάδμιο, το νικέλιο, το αργίλιο και το χρώμιο.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι των Ψαχνών προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα.

Οι κάτοικοι και οι φορείς των Ψαχνών επιδιώκουν να εντοπιστούν από τις αρχές οι πηγές ρύπανσης.

Μάλιστα, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος των Ψαχνών, δηλώνουν αποφασισμένοι, μετά και τη δεύτερη μεγάλη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Ψαχνών, να προσφύγουν ακόμη και στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προασπίσουν τη δημόσια υγεία.

Στο μεταξύ, νερό με αρσενικό έπιναν οι κάτοικοι, επί τουλάχιστον πέντε μήνες, στο Φλάμπουρο Σερρών, όπως έδειξαν οι αναλύσεις που έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τα δείγματα που ελήφθησαν τον Μάρτιο, το αρσενικό έφτανε τα 16 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και το Μάιο τα 17, ενώ το όριο είναι τα 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Η κοινότητα σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη ρύπανση του νερού με αρσενικό με την κατασκευή αγωγού που θα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς καθαρού πόσιμου νερού στο Φλάμπουρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιοχή παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, λόγω της σύστασης των πετρωμάτων.

Σημειώνεται πάντως, ότι το νερό της Μακρινίτσας είναι καθαρό, και μπορούν κάτοικοι και επισκέπτες να το πίνουν άφοβα.

Αυτό ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, μετά τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Στα δείγματα που ελήφθησαν από το νερό της Μακρινίτσας δεν βρέθηκε ίχνος πετρελαίου.

Πριν από ένα μήνα, στο νερό της πηγής «Βλαχογιάννη» είχε εντοπιστεί πετρέλαιο. Όπως αποδείχτηκε προήλθε από εγκαταλελειμμένη δεξαμενή αποβλήτων της μονάδας Ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μεγάλη έρευνα του ΣΚΑΪ

Από τη Δευτέρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 20:00, η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξεκινά μεγάλη έρευνα με σειρά ρεπορτάζ για την ποιότητα του νερού, τους υπαίτιους της ρύπανσης, το έλλειμμα στους ελέγχους, τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και τί πρέπει να γνωρίζουν σε κάθε περίπτωση οι πολίτες.

Πηγή: skai.gr